Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malashapica

Marketing

Mops

Evo post o mopsu...
Nisam baš sve čitala pa postoji mogućnost da negdje pišu isti podatci...

IX. FCI skupina - Patuljasti psi i psi za pratnju
Engleska
Namjena:
Kućni ljubimac
Veličina:
Visok je oko 35 cm, a težak oko 7 kg.
Dlaka:
Dlaka je kratka, može biti crna, srebrno-siva ili boje bijele kave, s crnom maskom.
Njega:
Nabore na licu povremeno očistite posebnim losionom namijenjenim toj svrsi. Staru i slabu dlaku lako ćete odstraniti gumenom četkom. Ukoliko se ukaže potreba, ukapajte im kapi za oči.
Narav:
Mops je jednostavan, prilagodljiv i smiren pas, druželjubiv, osjetljiv, s razvijenim smislom za humor. Vrlo je osjećajan i inteligentan i fizički puno traži od sebe. Većina ih hrče.
Odgoju ovoga psa morate pristupiti nježno i osjećajno. Osjetljivi su na ton vašega glasa, tako da ih nije potrebno oštro kažnjavati.
Socijalno ponašanje:
Mopsi se dobro slažu s drugim psima i kućnim ljubimcima, a prema djeci i posjetiteljima se ponašaju besprijekorno. Nemojte zaboraviti da traže puno pažnje i ljubavi, te da su ljubomorni ako je pažnja gospodara usmjerena prema nečem drugom.
Vježbanje:
Vole skakutati i trčati ukolo kada je lijepo vrijeme. Kada je vruće, ne ostavljate ih previše dugo vani, te im osigurajte hladovito i svježe mjesto gdje će moći provesti ostatak dana.


Mopsovo porijeklo nije potpuno jasno. Preci su možda bili engleski buldozi ili kineske pasmine. Ime Mops, kojeg i mi upotrebljavamo, njemačkog je porekla (staronjemački mup znači natmuren). Spada u pse za pratnju. Nekada je bio modni pas, a sada je razmjerno rijedak. Upravo je šteta da ti psi nisu više rašireni. Mops je stvarno nezahtjevna, pristupačna rasa i može živjeti u malom stanu. lako je malen, hrabar je čuvar - u tome se ogleda njegova molosoidna prošlost. Potreban mu je dosljedan odgoj. Moramo biti odlučni i kada odraste. Naime, izvanredno je pametan, sposoban brzo otkriti sve slabosti svojeg gospodara i dobro ih iskoristiti. Može postati pravi tiranin. Još jedna slaba osobina: kada diše glasno sopće, a dok spava hrče. Po naravi je tvrd. Moramo paziti na nabore među kojima se mogu pojaviti upale.

Detaljni opis pasmine: Mops - To je stasit patuljasti pas, koji potjece od malo poznatih linija molosoidnih pasa. Glava mu je velika i okrugla, s dubokim poprecnim koznim naborima na celu. Nosni dio lubanje je kratak, ravan i sirok, naprijed tup, s izrazito crnim licem i sirokom crnom njuskom. Mopsu je u standardu predviden predgriz. Oci su tamne, skoro crne, okrugle i postavljene tako da svako gleda na svoju stranu. Pogled je vrlo pozoran. Usi su crne, malene, tanke. Vrat je kratak i snazan, s jako izrazenim podvratnikom. Rep je po mogucnosti dvostruko savijen, drzan iznad leda. Dlaka je kratka i svijetleca, od srebrno sive do boje marelice. Visina - do 32 cm, tezina - do 8 kg. Dozivi i 15 godina. Mopsovo podrijetlo nije potpuno jasno. Preci su mozda bili engleski buldozi ili kineske pasmine. Ime mops, kojeg i mi upotrebljavamo, njemackog je podrijetla (staronjemacki mup znaci natmuren). Spada u pse za pratnju. Nekada je bio modni pas, a sada je razmjerno rijedak. Upravo je steta da ti psi nisu vise rasireni. Mops je stvarno nezahtjevna, pristupacna pasmina i moze zivjeti u malom stanu. lako je malen, hrabar je cuvar - u tome se ogleda njegova molosoidna proslost. Potreban mu je dosljedan odgoj. Moramo biti odlucni i kada odraste. Naime, izvanredno je pametan, sposoban brzo otkriti sve slabosti svojeg gospodara i dobro ih iskoristiti. Moze postati pravi tiranin. Jos jedna slaba osobina: kada dise glasno sopce, a dok spava hrce. Po naravi je tvrd. Moramo paziti na nabore medu kojima se mogu pojaviti upale.

I slikica...

Image Hosted by ImageShack.us


To e to, nadam se da vam se sviđa... smijeh




Post je objavljen 20.05.2008. u 15:55 sati.