Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaseljena

Marketing

Majski konkurs: Šta je klasiku?

Image and video hosting by TinyPic

K'o što zna svako dete, Vaseljena sezonski raspisuje literarne konkurse s temom iz života i dela našeg jedinog živućeg klasika, Miljenka Jergovića Sakcinskog. Recimo, pre nekog vremena, samo da podsetimo, za jednog smo takvog duhovnog turnira u liku heteronimnog Kur Bulatova ugostili i čuvenog doktora Kuru Bajraktarea:

Ulazi Miljenko Jergović u mesnicu 'Kurac od ovce', mesara Stjepana Zimšeka.
- Dobar dan., pozdravi Jergović.
- Dobar dan., odzdravi mesar Štjef Zimšek.
- Trebate li svinjsku polovicu? upita Miljenko Jergović.
Mesar ga dugo gleda i nemre bolivit, a onda zapita:
- A koju?
Jergović ga dugo gleda i nemre bolivit.

Kur-Bulatov

Lepo. Jeste.

E, sad...

Raspisuje se novi konkuras. Tema je vrlo uska, ali može da se podeli u širokom krugu čitatelja: najkraće rečeno, pročitajte sledeći pasus iz klasikova eseja "O tome što kulturnome Hrvatu danas znači Srbija i jesu li se stvari izmjenile od Matoševa i Krležina doba", i u tekstu do 1500 znakova od kojih niti jedan ne sme da bude srp, čekić il' swastika, objasnite svojim rečima šta je klasiku, koji mu je bre kurac?

Image and video hosting by TinyPic

Zašto bismo željeli pobjedu radikala u Srbiji? Zahvaljujući ponajprije Ivi Sanaderu živimo u Hrvatskoj u kojoj naši radikali mogu još samo pljačkati pošte, ili uz pomoć Zorana Milanovića i SDP-a vladati Osijekom. U svemu drugom, i svugdje drugdje, hrvatski su radikali poraženi i marginalizirani. S obzirom na to što nije puno prošlo od rata, a još i manje od vremena profašističke Tuđmanove demokrature, kada je toliko toga u ovoj zemlji bilo radikalsko, nevjerojatno je kako se Hrvatska temeljito i široko oslobodila svojih toma nikolića. Toliko su se pripitomili da sada grade stambena naselja po zagrebačkim predgrađima.

El Klasiko

Šta je njemu, je l' ne'ko zna?
Zašto Miljenko Jergović toliko voli dr.Ivu Sanadera?
Zašto Miljenko Jergović toliko mrzi Zorana Milanovića?
Zašto bismo željeli pobjedu radikalu u Srbiji?

Ta vječna pitanja ištu promptan odgovor i vape žarki ilinštak.

Svakako, vaš pristup ničime ne smije biti limitiran: može da bude psihološki, s namerom da bezostatno rasvetlite enigmu klasikove duševne zakučatosti; može da budete sociolozi, u nameri da izučite ponašanje društva ili nekog njegovog dela, ovde klasika Jergović Miljenka, bilo u stanu mirovanja ili u kretanju, ovde u pravcu Majestica; može da se pristupi i dekonstruktivistički, s zadnjom namerom da se klasika raspača i tako razume kako i zašto mediji i rečnik kojim se koristi ne uspeva da svim ljudima prenesu istu poruku. I tako dalje, i u tome smislu.

Kao što vidite, može da budete bilo šta, samo da objasnite: Šta je bre klasiku, koji mu je moj?

Konkurs je otvoren.
Sad.

Post je objavljen 20.05.2008. u 00:04 sati.