Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

12. Put u središte Evrope

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U petak i subotu u Pazinu je održan 12. Međunarodni susret izdavača "Put u središte Evrope", vrlo kreativno druženje nakladnika, pisaca i prevoditelja iz nekoliko zemalja, u kojemu sudjelujem od početka, posljednjih godina pomalo i u organizaciji. Prenosim report iz nedjeljnog Glasa Istre:

PODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN 12. SUSRET IZDAVAČA »PUT U SREDIŠTE EUROPE«

U znaku sjećanja na Alberta Goldsteina

Sudionici skupa »Književnost i javnost«, održanog u sklopu susreta, nisu nastojali odgovoriti na proces marginalizacije knjige u medijima, nego na osnovi različitih iskustava i interesa dijagnosticirati trenutačno stanje i opisati moguće smjerove izlaza iz njega

PAZIN - Iako je Albert Goldstein prošle godine preminuo, na ovogodišnjem 12. susretu izdavača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Austrije završenom jučer u Pazinu osjećao se njegov duh. Naime, nagrada za nakladnika godine dodijeljena je Izdanjima Antibarbarus te posthumno Goldsteinu, u čije ime ju je preuzela njegova kćerka Simona. Nagradu dodjeljuje organizator susreta, Pučko otvoreno učilište, za veliki doprinos u organizaciji manifestacije od samog početka te za neumorno poticanje brojnih programa i projekata koji su nastali iz druženja nakladnika na ovim susretima. U obrazloženju nagrade stoji da je »riječ o hommageu organizatora i članova komisije dragom i nezaboravnom kolegi i prijatelju Bertiju, koji je svojim radom i znanjem uvelike obogatio ova pazinska druženja«. Ravnateljica učilišta Sonja Matijašić i dogradonačelnik Pazina Ferdinand Tončinić tom su prilikom Simoni Goldstein uručili autorski rad »Arhiv« umjetnika Đanina Božića.

Maurizio Levak s povijesnim djelom »Slaveni vojvode Ivana« u izdanju Leykam Internationala dobitnik je nagrade Istarske županije za djelo o Istri. Županijsku nagradu za najbolji prijevod djela o Istri u izdanju Antibarbarusa dobila je knjiga Marie Lenz Guttenberg »Izgubljeni raj Brijuni«. Najboljim je časopisom, u konkurenciji dva, proglašen časopis Tema urednika Branka Čegeca. Ove je godine po prvi put dodijeljena i nagrada Centra za knjigu iz Zagreba, i to Mađaru Istvanu Ladanyju za prijevod knjige Viktora Žmegača »Od Bacha do Bauhausa« na mađarski jezik. Ova nagrada uključuje stipendiju te jednomjesečni boravak prevoditelja s hrvatskog jezika u Pazinu. Žarko Paić je za dugogodišnji rad iznimne kvalitete i cjelokupan bogat stvaralački opus dobitnik autorske nagrade zaklade Kulturkontakt iz Beča.

Stipendiju i jednomjesečni boravak književnika i prevoditelja u okviru »Mreže gradova književnosti« u koji su uključeni poljski Gmund, austrijski Graz i »srce Istre« dobili su Ljiljana Avirović, Bekim Sejranović i Cvetka Bevc. Avirović je nagradu zaslužila izvrsnim prijevodom romana Claudija Magrisa »Naslijepo« te, prema ocjeni komisije, za vrlo kvalitetan prevoditeljski opus kojim spaja kulture s obje strane jadranske obale. Ona će boraviti u Grazu. Sejranović će svoj stipendijski mjesec provesti u Pazinu, a to je zaslužio knjigom »Nigdje, niotkuda« koja predstavlja kratku povijest 20. stoljeća i svojevrsni je katalog izbjeglištava. Slovenka Bevc je stipendiju za boravak u Gmundu priskrbila knjigom, odnosno zbirkom vješto kreiranih kratkih priča »Zgodbe iz somraka«. Nagrada Slovenskog društva pisaca pripala je Renati Valentić za zbirku pripovijedaka »Možeš malo glasnije«. U obrazloženju nagrade stoji da je to proza s ritmom i dinamikom, gdje su protagonisti mali, obični ljudi, a likovi na realan način progovaraju o svojim strahovima, osjećajima, lišenim patetike i pretencioznosti.

Komisijom za nagrade predsjedavala je Vanesa Begić, novinarka Glasa Istre, a članovi su bili Miroslav Mićanović iz Zagreba, Šejla Šehabović iz Tuzle, Miodrag Kalčić iz Pule, Tanja Tuma iz Ljubljane te Tatjana Peruško iz Zagreba.

U prigodnom govoru na otvaranju susreta Matijašić se prisjetila važne uloge koju je Goldstein imao od samih početaka organizacije susreta te one, također preminulog, Faruka Tahirbegovića. U pozdravnom govoru gradonačelnik Pazina Neven Rimanić istaknuo je trajnost održavanja susreta pokrenutih 1996. Županijski pročelnik za kulturu, obrazovanje i sport Mladen Dušman rekao je da su susreti ostavili traga i da predstavljaju utočište za neke nove susrete te da su izrodili nekoliko kvalitetnih projekata među kojima je, primjerice, i pazinska »hiža od besid«. U nastavku programa kojim je moderirao duhoviti Mićanović književnu večer su upriličili prošlogodišnji dobitnici nagrada – Albino Crnobori iz Zagreba, Snežana Bukal i Stipe Đivanović iz Korčule, Andraž Polič i Primož Repar iz Ljubljane te Višanin Senko Karuza, koji su čitali svoje priče i pjesme.

Okrugli stol »Književnost i javnost«, održan u sklopu susreta, rezultirao je promemorijom u kojoj se kaže da je ovogodišnji susret doveo do kvalitetne i plodonosne razmjene iskustava koja pridaje važnost knjizi i njezinu sadržaju, statusu autora i njegovim kreativnim potencijalima, ali i izdavačima koji su presudni u procesu pridobivanja i pripitomljavanja javnosti za sadržaje koji izmiču kratkoročnosti, neprovjerenosti i nekritičnoj potrošivosti. Iskustva svjedoče o problemu odsutnosti javnosti u životu knjige, što nastaje zbog promjena u percepciji kulture, knjige i općenito statusa kulturnih proizvoda. Sudionici skupa nisu nastojali odgovoriti na proces marginalizacije knjige u medijima, nego na osnovi različitih iskustava i interesa dijagnosticirati trenutno stanje i opisati moguće smjerove izlaza iz njega. Odnosi medija prema autoru ili prema knjizi u drugim kulturnim prostorima razmatrani su istodobno kritično i s uvažavanjem kao mogući odgovor kako protresti vlastiti uspavani javni prostor.

Anton FINDERLE


Post je objavljen 19.05.2008. u 09:15 sati.