Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

O azbestu

O ovome sam već jednom pričala, no kako su se u Hrvatskoj napokon uzburkale ustajale i vjerujte mi korumpirane vode oko azbesta, odlučila sam s vama još jednom podijeliti jedan istiniti događaj iz djetinjstva koji će vam zorno predočiti nepobjedivu ljudsku glupost i odnos tadašnjeg (i današnjeg) društva prema inače kancerogenom azbestu.
Za one koji ne znaju, u našem malom mistu, tadašnjem Kardeljevu današnjim Pločama, pored mnogih drugih pogona (za kristal, karton etc.) postojala je i radila tvornica/pogon pod imenom Azbest (kasnije Plobest) koja se bavila proizvodnjom raznoraznih azbestnih proizvoda i kočnica za automobile koje se isto rade od pogodite čega, pa naravno – azbesta. I ta tvornica/pogon Azbest je uredno radila dugi niz godina, zapošljavala mnoge stanovnike našeg kraja, pružala radnicima-udarnicima sigurnost i egzistenciju (barem su tako tada mislili) bez ikakvih zapreka, problema ili nedajbože nezgodnih upita (o ekologiji tada nije bilo ni riječi, naravno, nije se ni znalo što je to).

Kako je u ono vrijeme ´samoupravnog socijalizma´ bilo vrlo popularno radništvo i uopće ideja o radu kao takva (´da nam živi živi rad´) nerijetko bi se znalo desiti da lokalna škola organizira prigodne indoktrinirajuće izlete u raznorazne tvorničke pogone ili postrojenja, da dječica na licu mjesta vide radnike i nauče sve o produktivnosti onog sistema. Mislim da vam ne pričam ništa novo i da ste vjerojatno i sami (barem one umjereno ´starije´ generacije) wink bili na kakvom sličnom odgojno-tvorničkom izletu, protiv kojih inače nemam ništa protiv ako su razumno osmišljeni, dapače.
I tako jednog lijepog dana, nekome izuzetno nadahnuto-pametnom aka kretenu u našem gradu-školi-komitetu na pamet je palo odvesti nas, osnovnoškolsku dječicu u - tvornicu azbesta headbang I fino oni postrojili nas mališane u dvored, znate već kako to izgleda, ručica u ručici da se ne zagubimo i marš jedan za drugim u tvornicu azbesta. Sjećam se toga kao da je bilo jučer. Proveli oni nas tako ravno kroz proizvodni pogon, kroz predionicu (ako ste gledali seriju North & South po romanu E.Gaskell, e pa nešto slično), pa pokraj otvorenih užarenih peći za taljenje party kraj kojih su neki ljudi/radnici u modrim radnim kombinezonima sa onim malim maskama na licu (koje obično danas vidimo na Japancima) nešto iz tih peći vadili i tako to.
Image Hosted by ImageShack.us

E sad, bilo je vruće, bilo je pakleno, ali ako nikad niste osjetili smrad-okus staljenog azbesta iz otvorenih peći za taljenje ovo će vam biti teško zamisliti, ali vjerujte mi da u životu niste osjetili nešto neugodnije i ogavnije, smrad toliko rezak i toliko agresivan da ne napada samo vaš nos već i ždrijelo te kompletan dišni sustav, pa imate osjećaj da ga u ustima možete okusiti dok vam pali i grize unutrašnjost sinusa i grla. Naravno, nama djeci nisu dali maske. A ni zaštitna odijela smokin Ali na kraju krajeva ni radnici ih nisu imali pa zašto bi i mi, jel´tako? Pa smo stoga kao prava djeca instinktivno pribjegli onome što bi i svatko drugi normalan – pokrili usta i nos dlanovima i poslušno nastavili kroz pogon dok nismo izašli vani na zrak.
E pazite sad, ako ste mislili da je odvođenje djece u tvornicu kancerogenog azbesta vrhunac nečijeg idiotizma – grdno ste se prevarili. Ovaj nedužni izlet nije bio kraj ludila. Naime, sutradan u školi, na prvom satu ne znam čega toga se ne sjećam ali sljedećeg se sjećam ko´da je bilo jučer, dočekala nas je prekoravajuća ´litanija´ sa uzdignutim prstom jer smo, pazite sad - u tvornici bili tako neodgojeni i nekulturni (sic!) da smo stavili dlanove na usta i nos i tako uvrijedili sve one poštene radnike koji u onom smradu rade i taj im smrad ne smeta a nama smeta i da kako nas nije sram!?! eek
E sad, iako sam bila dijete i pojma nisam imala ni o kakvim društvenim kretanjima, uređenju, svijetu, politici, ispiranju mozgova i bilo čemu – u tom sam trenutku itekako spoznala da tu uistinu nešto smrdi. Do neba blabla Umjesto da se netko tada zapitao što djeca uopće imaju raditi u tvornici azbesta pobogu (!) lud netko ispravniji od samog Tita (tadašnjeg Krista) našao se uvrijeđen dječjim dlanom na dječjem nosu. Valjda smo da bi postali dobri i poslušni socijalistički radnici po mjeri Partije trebali uvaliti nos u vreće azbesta i udisati punim plućima?
Tako da se ne trebate čuditi ili rugati svjedočanstvima radnika iz Vranjica koji pričaju da su onako u ne-svojevoljnom neznanju azbest nosili kući kao ukras na novogodišnjem boru, jer se sjećam da su i naše majke a inače radnice u tvornici donosile kući čitave komade azbestnog platna, jer je ono onako vatrootporno bilo ´dobro´ za izolaciju špakera prilikom pečenja zaliven a mi bi se djeca čudila kako je to platno neugodno i čudno jer grebe i zabada se po rukama te ostavlja neoperive sitne iglice – azbesta no Da-da. Te su priče autentične i tragične.

Dosta godina kasnije kroz hrvatsku privatizaciju, prihvaćanje europskih/svjetskih standarda koji zabranjuju azbest i spoznaju da je azbest kancerogen (ali vjerujte mi, znali su to oni i prije, oni koji su trebali znati znali su), tadašnja tvornica Azbest kamuflažno mijenja ime u Plobest, ali promjenom imena ne mijenja se i sadržaj, pa taj sadržaj i dan danas većim dijelom leži u krugu propalog pogona – nesaniran, opasan, kancerogen. U količinama na tone. Oni nekadašnji radnici bez zaštitnih odijela su mahom oboljeli ili pomrli od azbestoze, azbest desetljećima leti zrakom, a mi djeca… djeca više nismo, generacije prolaze.
Zato zbog opće indiferentnosti oko azbestne afere godinama ovu priču pričam svakom tko želi ali i ne želi čuti, a pogotovo onima koji ne žele čuti. Jer JA ne želim sutra od nekoga čuti opravdanja tipa – nisam znao. Znao si prijatelju, ali nisi ništa poduzeo jer - nisi htio! blabla
P.S. I dajte ljudi, dajte, uistinu ne želim biti cjepidlaka, ali dajte - perite svoje tastature. Stvarno ne znam koji je problem uzeti koji put malo vate i alkohola i dezinficirati tipkovnicu i miša (prije toga isključiti kompić iz struje - NARAVNO). Neki dan mi se okrenuo stomak kad sam se morala poslužiti tuđim kompićem a ono od šporkice ne kužiš jel´mu tastatura bijela ili crna, maltene mu krumpiri između tipaka rastu. Pred očima mi se odvrtio cijeli scenario: tip se vraća s wc-a neopranih ruku, žvače sendvič, briše šmrkalj, čačka uho, kopa nos, sjeda za masnu a uskoro još i masniju tipkovnicu nut E jesenti život!

Post je objavljen 18.05.2008. u 13:17 sati.