Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

60 HRVATSKIH VATROGASACA NA USPJEŠNOJ VJEŽBI U MAĐARSKOJ

BALATON

Na vježbi sudjelovalo 500 vatrogasaca
Na mađarskom jezeru Balaton održana je velika međunarodna vatrogasna vježba, kojoj je bio cilj pokazati učinkovitost vatrogasaca s obje strane granice. Među 500-tinjak vatrogasaca spremnost je pokazalo i 60 profesionalaca i pripadnika interventnih postrojbi obučenih za specijalna djelovanja i desantiranja iz helikoptera iz Koprivnice i Đurđevca, te Zadra, Šibenika, Ivanić Grada i Virovitice kao i hrvatski piloti kanadera i helikoptera. Vježbom je zapovijedao zapovjednik koprivničke Javne vatrogasne postrojbe Slavko Tucaković.

- Osnovna zamisao vježbe je da je došlo do velikog požara otvorenog prostora kojega same mađarske snage nisu mogle pogasiti pa su u pomoć pozvale hrvatske vatrogasne snage. Uslijed velikoga dima, došlo je i do zadimljenja prometnica koje se nalaze u blizini pa je došlo do jednog akcidenta sa opasnom tvari. Tako da su mađarski vatrogasci morali sanirati i rješavati taj akcident, a hrvatske vatrogasne snage su riješile požar otvorenog prostora. Naravno u samom finišu su se pridružile i mađarske vatrogasne snage tako da smo jednim mixom naših i mađarskih snaga uspješno završili samu vježbu.

Osim samog vatrogasnog djelovanja, vježbom je provjerena učinkovitost komunikacije u uvjetima jezične barijere, te postupci za prelazak ljudi i vozila preko državne granice. Da je vježba besprijekorno izvedena potvrdio je i glavni vatrogasni zapovjednik hrvatskih snaga Mladen Jurin, koji joj je dodijelio najvišu moguću ocjenu. Tucaković je podsjetio da se suradnja s mađarskim kolegama proteže u nekoliko posljednjih godina. Do sad su održane tri slične vježbe na samoj granici, a ovo je druga održana na lokaciji duboko u mađarskom teritoriju. Sljedećoj će vježbi biti domaćini hrvatski vatrogasci, najavio je Tucaković.

- Slijedeći put ćemo mi morati biti domaćini kada će Mađari i neki drugi doći kod nas, pa ćemo održati zajedničku vježbu. Naravno ono što naš i jeste cilj je uz rijeku Dravu, i znači onaj dio prostora koji je od interesa za obje države.
A do slijedeće združene međunarodne vježbe, naši će vatrogasci svoje aktivnosti usmjeriti na svakodnevne zadatke, te na novu protupožarnu sezonu koja počinje ranije nego inače, već 1. lipnja, najavio je Tucaković. Radio Koprivnica

Post je objavljen 16.05.2008. u 16:52 sati.