Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

TRAGEDIJA OD POŽARA OPET NAM PRIJETI

ZAGREB

Neposredno uoči početka ovogodišnje protupožarne sezone, hrvatski vatrogasci smatraju da su ponovno bačeni na marginu i strahuju da bi se zbog loše organizacije sustava, tragedija poput kornatske mogla ponoviti.

Stoga inzistiraju da se cjelokupna hrvatska vatrogasna zajednica izdvoji iz sustava Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vrati pod okrilje Ministarstva unutarnjih poslova, piše Slobodna DalmacijaU ovome trenutku vatrogastvo je, tvrde, potpuno razjedinjeno na tri razine – javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva i državne vatrogasne postrojbe, od kojih se ne zna tko kome zapovijeda i na koji način, a još više koliko se troši novca za vatrogasce i opremu.

Foto Arhiva
Problem je i u nedonošenju novoga zakona o vatrogastvu koji bi u potpunosti riješio nagomilane probleme, osobito u postavljanju sustava zapovjedne odgovornosti.Sve tri razine zajedno djeluju samo tijekom protupožarne sezone po programu aktivnosti koji donosi Vlada i za koje se posebno osiguravaju sredstva iz državnoga proračuna.Novcem, međutim, upravlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a nitko od vatrogasaca pa čak ni glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin nema uvida na što se taj novac uopće troši.

Bivši ravnatelj Državne uprave Đuro Poldrugač, koji se nedavno povukao zbog isteka mandata, šokirao je prošle godine obitelji 12 poginulih vatrogasaca u kornatskoj tragediji, ocijenivši vatrogasnu sezonu “uspješnom”.
-'Onog trenutka kada je hrvatsko vatrogastvo izišlo iz sustava MUP-a i potpalo pod Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, pali smo ne pet, nego deset godina unatrag', kaže Mladen Magdić, predsjednik Sindikata vatrogasaca, i dodaje kako se to najbolje vidi u lošoj organizaciji i operativnom radu, na koji takav sustav nije navikao, već po uzoru na stari sistem 988 gdje su se odluke donosile unutar 24 sata.

Najočitiji primjer takvog lošeg funkcioniranja je, napominje Magdić, kornatska tragedija. Lošom varijantom da vatrogastvo i dalje ostane u sustavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, smatra i predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković.
-'Smatramo da DUZS, dok ne preuzme i Hitnu službu i policiju, nema što nadzirati vatrogastvo', kaže Franković.
Kako dalje?

O tome što i kako dalje hrvatski će vatrogaci održati sastanke s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladinom Jurinom i predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom.Iako DUZS ima novog ravnatelja Damira Truta – dosadašnjeg zamjenika ravnatelja Đure Poldrugača, Mladen Magdić kaže kako se ništa nije promijenilo. Štoviše, predsjednik Sindikata vatrogasaca smatra kako je na čelu Državne uprave za zaštitu i spašavanje ostala ista garnitura ljudi, kojoj nimalo nije stalo do vatrogastva. T-portal

Post je objavljen 16.05.2008. u 18:17 sati.