Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veternica1

Marketing

PEDESETICA


Stara predaja crkve od pamtivijeka je slavila vrijeme Pedesetice, tj. 7 tjedana po Uskrsu kao produljeni blagdan. U to vrijeme posebno mjesto zauzima blagdan Uzašašća Gospodnjega. Uzašašće predstavlja krunu Kristova zemaljskog života i njegov svečani ulazak u Očevo kraljevstvo.
Spasovo, Križevo, Križi, Sensa, Sensovo (lat. Ascensio=uzašašće) slavimo 40 dana po Uskrsu.
To je i pastirska svetkovina gdje gospodari daruju svoje pastire

Po starom običaju na taj se je dan išlo u crkvu na svetu misu. Nakon svete mise s okićenim križom išlo se po poljima i po vinogradima uz molitvu i pjesmu. Od Križeva u svibnju sve do Križeva u jeseni zvonar križa oblake protiv nevremena. Na križevske dane ljudi vele: Nebo je otprto!
Ponegdje u ophode s križem idu djeca npr. u Slavoniji - križari dječaci i djevojčice, večer uoči Spasova priređuju osobit križ od lakšeg drva, okite ga cvijećem, maramom često i zrcalom; ostave ga preko noći vani da cvijeće ostane svježe. Jedan dječak ili djevojčica nosi križ ostali idu u svečanim odorama iza njega ( po dvoje). Jedan par nosi košarice i lonce za darove. Prilikom ophoda pjevaju se posebne križarske popevke:
«Svi križi božji podigoše se
a mi idemo u vaše dvore na pune stole
tko nas daruje ti njega Bože.»
--Pred kućom gdje je momak ili djevojka za ženidbu:
Ovdi nam kažu Kirijo leližo
Momče neženjeno il ga vi ženite
Il ga nama dajte da ga mi ženimo
S našom križaricom.

.. Molimo se višnjem Bogu
da popuhne tihi vitar da udari sitna kiša
da porosi sitno polje i travicu litnicu da nam blago paše ima.
Posni su dani tri dana pred Spasovo. Sva tri dana pale se vatre i moli se:»Od munje, groma, leda, rata, kuge i gladi, oslobodi nas Gospodine». To su tzv. «prosni dani», dani prošnje i molitve jer je na te dane «nebo otprto». Tko moli, uslišat će mu se. Tko kuca, otvorit će mu se, a tko se pokaje, pola će mu se oprostiti.

Izreka «Sensa, prodaj gaće, kupi mesa» - smatralo se da se na taj dan treba jesti mesa. Od Križeva (Spasova) započinje u župnoj crkvi i kod sviju kapela zvonjenje na oblake (Križaju se oblaci da nas Bog očuva od zločestoga zraka i tako svaki dan poslije večernjeg pozdravljenja sve do jesenskog Križeva).
Vjerovalo se da trave koje bi se nabrale na Spasovo natašte i šutke imaju sigurno ljekovito djelovanje. Isto se tako vjerovalo da se tikva mora sijati na dan prije Spasova dok zvone večernja zvona koja najavljuju praznik, jer će tada plodovi biti naročito veliki.



Post je objavljen 16.05.2008. u 14:49 sati.