Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

12. međunarodni susret izdavača u Pazinu






U Pazinu će 16. i 17. svibnja biti održan 12. međunarodni susret izdavača »Put u središte Europe«, a tema skupa bit će književnost i javnost.
Dio programa bit će posvećen Albertu Goldsteinu, legendarnom uredniku, izdavaču, književniku i prevoditelju, koji je preminuo prošle godine, a bit će priređena i izložba prošlogodišnje književne produkcije izdavačke kuće što ju je vodio Goldstein, Izdanja Antibarbarus iz Zagreba.
Osnovni je cilj susreta »Put u središte Europe«, što ga je 1996. godine pokrenuo Austrijski kulturni forum, okupljanjem nakladnika iz različitih srednjoeuropskih zemalja potaknuti razmjenu nakladničkih projekata te poticati prevođenje književnosti iz zemalja iz kojih dolaze nakladnici na jezike zemalja njihovih partnera. Ove će godine tako, među inima, na susretima gostovati Jovan Nikolaidis iz beogradske izdavačke kuće »Plima«, Tanja Tuma iz ljubljanske Založbe Tuma, Igor Brlek i Mitija Čander iz Študentske založbe u Ljubljani, prevoditeljica Ljiljana Avirović i mnogi drugi.
Na književnoj večeri, u petak, predstavit će se nagrađeni autori 11. susreta izdavača - Branko Čegec, čija je kuća Meandar lani proglašena izdavačem godine, Igor Grbić i Srđa Orbanić, koji su dobili Županijsku nagradu za prijevod djela o Istri, knjige Nelide Milani Kruljac »Nezamjetne prolaznosti« (Čakavski sabor), i Albino Crnobori, koji je osvojio istu nagradu za djelo o Istri - za knjigu »Pedeset pulastri« (Profil).
Među piscima koji će sudjelovati na susretima bit će Delimir Rešicki, Robert Perišić, Ivica Prtenjača, Daša Drndić, Edo Popović, Senko Karuza (koji je lani nagrađen stipendijom Mreže gradova za knjigu »Teško mi je reći«,Profil) te Snežana Bukal, koja je osvojila istu stipendiju za knjigu »Milion, libar Marka Pola«.
Nakon što je noseća tema lanjskoga susreta izdavača u Pazinu bila »Smrt knjižara«, ove će se godine okrugli stol održati s temom »Književnost i mediji«, koji će voditi Miroslav Mićanović. Skup će završiti objavom imena ovogodišnjih nagrađenika. Organizator susreta je Pučko otvoreno učilište u Pazinu.

piše Sandra-Viktorija Antić,
izvor : Vjesnik





Post je objavljen 16.05.2008. u 23:51 sati.