Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Blic: Crna Gora uskoro kandidat za NATO

Crna Gora bi do sljedećeg sastanka na vrhu NATO-a trebala ispuniti uvjete za status kandidata u tom Savezu, najavio je crnogorski premijer Milo Đukanović, a objavio je beogradski dnevni list Blic.

Đukanović je na sjednici Savjeta za Partnerstvo za mir ocijenio da je ulazak Crne Gore u NATO strateški vanjskopolitički i sigurnosni prioritet Crne Gore. Prema riječima Đukanovića, Crna Gora je sada ušla u najozbiljniju fazu integracije u NATO, jer, kako je objasnio, dinamično radi na stvaranju uvjeta za ulazak u Akcijski plan za članstvo, što je predvorje za ulazak u Savez". Savjet za Partnerstvo za mir je, kako je priopćeno, zatražio od svih ministarstava Vlade Crne Gore da daju svoj doprinos bržem procesu euroatlantskih integracija Crne Gore.

Moore: Crna Gora mora uskladiti stav o Kosovu s EU

Američki veleposlanik u Podgorici Roderick Moore izjavio je danas da je Crna Gora u delikatnoj poziciji po pitanju nezavisnosti Kosova, ali da se nada da će uskladiti svoje stavove sa euro-atlantskim partnerima, kao i sve ostale zemlje u regiji . Moore je podgoričkoj "Republici" rekao da se nada da će Crna Gora, prilikom donošenja odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova, uzeti u obzir činjenicu da je samostalnost Prištine priznala ogromna većina članica Europske unije i NATO.

- Činjenica je da je 70 posto članica EU već priznalo Kosovo, kao i oko tri četvrtine država članica NATO-a, tako da se nadamo da će na kraju krajeva Crna Gora, prilikom donošenja svoje odluke i to uzeti u obzir. U svakom slučaju nećemo utjecati na Crnu Goru, jer razumijemo koliko je to teško pitanje za vas - rekao je američki veleposlanik.

Post je objavljen 16.05.2008. u 11:33 sati.