8 l mlijeka
8 žlica octa ili limunovog soka
Zakuhajte mlijeko, dodajte ocat ili limunov sok i maknite sa štednjaka. Ostavite da stoji 10 minuta.
Cjedilo s većim rupama obložite gazom i procijedite usireno mlijeko, na vrhu stegnite gazu i dobro pritisnite da se iscijedi što više tekućine. Smjesu ostavite u gazi u cjedilu (gazu na vrhu preklopite preko smjese, možete ju zavezati) i opteretite nečim teškim.
Ostavite da tako stoji da se sir dobro ocijedi (oko 12 sati, ovisno o tome koliko teškim predmetom ste ga opteretili).
Važno je sir opteretiti nečim teškim da se sva tekućina iscijedi.
Do upotrebe sir možete držati u hladnjaku.
Ako sir stoji 2-3 dana dobit će koricu.
Ovakav sir se u Indiji tradicionalno poslužuje uz pikantno začinjena jela, pa nije običaj dodavati mu začine.
Ako želite, možete dodati sol, grubo mljeveni čili...
Kad iz usirene smjese pritiskanjem i stezanjem gaze iscijedite tekućine što više možete, toj usirenoj smjesi u cjedilu dodajte željene začine i u cjedilu smjesu dobro promiješajte. Daljni postupak je isti (ostavite smjesu u cjedilu, preklopite gazu preko nje i opteretite nečim teškim).
*Recept se temelji na receptu iz kuharice: Bulbul Mankani: Das Bollywood Kochbuch, München, Christian Verlag, 2007.
Post je objavljen 16.05.2008. u 10:57 sati.