Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Svibanjsko prostenje!

Cujem da se ovaj vikend pripremaju i velika hodocasca u Mariju Bistricu, najprije u subotu 17. svibnja hodocasce MVKO (mvko.blog.hr), pa u nedjelju veliko isusovacko hodocasce, koja na svoju veliku zalost svake godine uspijem propustiti - 2006. radi boravka u Veneciji, 2007, na pripremama u Zdencu u Splitu, i ove godine naravno - u misijama! No, znam i osjecam da ce njihove molitve dopirati i sve dovde, preko Oceana, kao i nase za njih - jer Duh je voljan!
No, i mi ovdje hodocasca za trku imamo : )
Naime, sjeverno od Quita, na udaljenost otprilike kao Marija Bistrica od Zagreba, nalazi se svetiste Gospe od Kinchea,

Image Hosted by ImageShack.us

prema legendi takodjer povezano s Gospinim cudesnim ukazanjima!

Tako smo prve subote u svibnju, sve sestre, osim Maestre, koja je ostala "cuvati kucu" bile na hodocascu tamo, odmah nakon nase krunice u zoru, koju smo izmolile u nasem Oyacotu!
U svetistu nas je, za razliku od nasih malih kicastih crkvica, docekao krasan pozlaceni oltar:

Image Hosted by ImageShack.us

pred kojim se u posebnu knjigu mogu upisivati i hodocasnicke nakane (upravo je unesena i jedna na hrvatskom jeziku : ) , a cekajuci na ispovijed molile smo se pred svetohranistem i pokrajnjim oltarom Srca Isusova (na posebne nakane!):
Image Hosted by ImageShack.us

A ispovijed je doista bila cudesna!
Image Hosted by ImageShack.us
Vec dugo nisam naisla na nekog tako genijalnog ispovjednika, koji mi je medju ostalim rekao da nas jedini i pravi duhovni vodja i duhovnik moze i smije biti jedino Isus Krist! Nakon cega sam pocela drugacije promatrati i natpis u nasoj kucnoj kapeli: "Maestro, inseņanos a orar - Ucitelju, nauci nas moliti!"

A ova cudesna ispovijed nije bio i jedini sakrament, kojem smo toga dana u Kinche-u prisustvovali! Naime, bas te subote je bila i sv. krizma:

Image Hosted by ImageShack.us
(tek tada sam shvatila zasto je crkva talo svecano uredjena, i okicena ukrasnim popisima darova Duha Svetoga!)
A posebno mi je bilo zanimljivo promatrati njihove krizmanike u svecanim tamnim odijelcima, s crvenim naramenicama, i djevojke u bijelim "provpricesnickim" haljinicama

Image Hosted by ImageShack.us

razmisljajuci kako bi ovakvu "uniformiranost" bilo lijepo uvesti i kod nas, kako bi se izbjegli cesto prisutni problemi s dekoltiranim i "minimiziranim" krizmanicama...

No, ako mislite da su nakon ispovijedi, krizme i sv. pricesti zavrsili svi sakramenti kojima smo prisustvovali toga dana, varate se! Naime, na sljedecoj misi, bilo je i vjencanje jedne prijateljice s. Silvie iz Oyacota, radi cega se okupilo i puno nasih "sugradjana" : ) , a i s. Silvia me zamolila da ostanem s njom praviti joj drustvo, na vjencanju, kao i na slavlju poslije toga!

Mladenci su docekani u svecanom spaliru "dama i kavalira" (medju kojima je bila i nasa ucenica Sonia, mladenkina necakinja):
Image Hosted by ImageShack.us
te se na kraju svecanosti svi jos jednom slikali ispred glavnog oltara
Image Hosted by ImageShack.us

Nakon cega smo s. Silvia i ja izisle pricekati ih ispred crkve, no kako dugo nisu izlazili, s. Silvia se na moje iznenadjenje i cudjenje sjetila da to jos nije sve od sakramenata, toga dana u crkvi u Kincheu...Naime, mladenci su imali i djetesce koje je nakon njihova vjencanja, jos trebalo krstiti...Bilo mi je zao da smo propustile i taj nesvakidasnji nastavak ceremonije vjencanja, no vrijeme sam iskoristila za fotografiranje nasih malih djaka, koji su takodjer sudjelovali u ovom slavlju, jer su i oni neka rodbina nekoga od mladenaca! A to mi je bila i jedinstvena prilika, da prvi put vidim obitelj malog Moisesa i Pamele (kojoj je moja prijateljica Alenka - Zdenac kuma!)
Image Hosted by ImageShack.us
na okupu - s njihovom mamom i dvije male blizanke koje jos nemaju niti godinu dana, i starije seke...
Image Hosted by ImageShack.us

Jedino njihov tata - pijanac, naravno niti ovaj put nije bio sa njima...On se uopce ne brine za njih, jedino im povremeno dodje praviti probleme (i novu djecu), te malog Moisesa povede sa sobom na nekoliko dana u svoje skitnje i pijancevanja...

Image Hosted by ImageShack.us
Ovo mi je posebno draga i cini mi se vrlo uspjela prostenjska fotografija malog Moisesa, koja nekako i slikovito docarava koliko nasa kumstva znace ovoj siromasnoj djecici

Image Hosted by ImageShack.us
Kao i ovo zadovoljstvo male Pamele, dok uziva u slasnim "cileanskim" kuglicama, koje se prodaju ispred crkve
(fotografiju posebno posvecujem njenoj kumi Alenki : )

Post je objavljen 15.05.2008. u 20:22 sati.