Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Ministarstvo s dozvolom za trovanje


Nakon jučerašnje emisije „Otvoreno“ i prikazanog dokumentarca, koji se nalazi i uz ovaj tekst, sasvim je postalo jasno da problem s azbestom u Vranjicu ne samo da nije riješen, već je navodna sanacija obavljena tako loše da su se izravno ugrozili životi ljudi koji žive u tom kraju. Naime iako je IGH-ova studija nalagala da se azbest sanira na licu mjesta, dakle da se ne prevozi jer svako premještanje tog azbesta ima za posljedicu dizanje azbestne prašine koja je najštetnija za ljudsko zdravlje, iz ministarstva zaštite okoliša su odlučili da se azbest iz Vranjica preseli kamionima na drugu lokaciju.

Na filmu se jasno vidi kako kamioni kojima se prevozio opasan i kancerogen azbest uopće nisu bili adekvatno zaštićeni. Jedina zaštita bila je nekakva folija koja je bila slabo pričvršćena te je zbog toga cijelim putem prijevoza azbestna prašina ispadala iz kamiona. Na mjestu istovara azbesta pak, vidi se kako se podigao oblak azbestne prašine. Ono što iz udruge Barbarinac još navod je da se azbest iz Vranjica ukrcavao na kamione bagerima te da se takvim načinom dizala velika prašina te da područje koje su iz ministarstva proglasili saniranim uopće nije sanirano jer je na zemlji ostala ona najfinija azbestna prašina koja se nije mogla pokupiti bagerima te da je upravo ta prašina najopasnija po čovjeka. Iz udruge još napominju da i nova lokacija na koju se preselio azbest nije odgovarajuća.

Sve ovo ne može se nikako drukčije nazvati nego zločinom države prema svojim građanima.

Posebno je zanimljivo kako je ministarstvo zaštite okoliša prije neki dan popljuvalo analizu kvalitete zraka koju je napravila tvrtka Ant, da bi onda iznenada odlučili kako će provjeriti navode iz te iste analize koju su nekoliko dana prije popljuvali i nazvali besmislicom. Zašto bi itko provjeravao analizu koju je proglasio potpuno netočnom? Još gore od toga je pitanje, što ako se ispostavi da je sporna analiza na kraju bila točna, a da su iz ministarstva zaštite okoliša lagali? Tko će u tom slučaju odgovarati, ne za propust, već za zločin?

Post je objavljen 14.05.2008. u 09:25 sati.