Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malashapica

Marketing

Maltezerići slatki psići! =)

Evo postića o slatkim psima MALTEZERIMA!
Ja najviše volim male vrste pasa...
Ima tog puno, pa napunite bocu vode, i po mom mišljenju najbolje nešto čokoladno uzmite i pripremite se za čitanje...

Povijest
Ovo je jedna od najstarijih vrsta pasa; negdje se spominje čak 6000.g. P.K a negdje manje. Postoje mnogi stari zapisi o ovoj vrsti kao i slike, crteži i keramički predmeti. Osobito su je obožavali Grci, stari Egipćani i Rimljani.
Čini se da još uvijek nije razjašnjeno da li potječu sa Malte ili sa našeg otoka Mljeta. Postoje polemike i oko nastanka vrste tj. njihovih predaka; neki tvrde da su nastali od španijela, pekinezera i pudle a neki da su potomci vrste Lhasa Apso.
Maltezeri su imali povlašteno mjesto u aristokratskim krugovima. Najprije su se počeli uzgajati u Europi. Prve izložbe maltezera organizirale su se sredinom 19. st. u Engleskoj.
Američki klub pasa prihvatilo je maltezere kao vrstu 1888.g. Prvi klub maltezera osnovan je 1906.g. u Americi. United Kennel Club priznao je maltezere 1948.g. Standardi vrste koji vrijede i danas određeni su 1964.g.
Danas je ova pasmina popularna diljem svijeta.

Osobine
Latinsko ime: Bichon maltais
Dlaka je ravna, bijela i svilenkasta, nježno pada niz leđa i duga je do poda. Ima samo jedan sloj tj. nema podkrzna. Dlaka ne smije biti kovrčava, nalik vuni ili nejednake strukture. Na nekim mjestima može biti lagane boje limuna npr. na ušima.
Težina maltezera prema standardu treba biti od 1,80 - 3,17 kg.
Visina za mužjake prema standardu treba biti od 21-25 cm, a za ženke od 20-23 cm.
Tijelo maltezera je kompaktno i proporcionalno, lagano duguljasto. Ne smiju biti predebeli niti pretanki.
Koža je napeta po cijelom tijelu znači nigdje nije obješena i ima laganu pigmentaciju boje crnog vina.
Glava je srednje veličine i visokog držanja, okrugla je i na vrhu lagano spljoštena. Dlaka je na glavi duga pa se može vezati u repić.
Oči su okrugle, velike i tamne, nisu previše razmaknute. Koža oko očiju mora biti crne boje.
Uši su duge, obješene uz glavu i obrasle dugom dlakom.
Njuška je srednje veličine, lagano je zaobljena ali nije tupa ili špičasta. Vrh njuške mora biti crn.
Čeljust je čvrsta i jednako oblikovana. Usne moraju biti crne.
Vrat je srednje dužine.
Leđa trebaju biti ravna od ramena do repa.
Rep je dug, zakrivljen prema gore u obliku polumjeseca, obrastao dugom dlakom, djelomično prekriva leđa a vrh repa visi lagano u stranu. Rep mora biti visoko postavljen kako bi tijelo izgledalo kompaktnije.
Noge su kratke i od kostiju fine strukture, obrasle su gustom dlakom i moraju biti ravne. Stopala su malena i okrugla, obrasla su gustom dlakom. Jastučići na dnu stopala moraju biti crne boje.
Kretanje maltezera je elegantno, jednakomjerno i bez geganja. Kreću se brzim i kratkim koracima.
Što se tiče karaktera maltezer ne smije biti niti previše sramežljiv niti agresivan.
Životni vijek maltezera je 13 godina pa i više.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Dresura
Svaki maltezer brzo nauči odazivati se na svoje ime, samo je potrebno u početku dok je još štene češće ga ponavljati. Također ih treba naučiti da se odazivaju na stani, dođi, itd.
Dobro je da svog maltezera od malena naučite na ljude (doma i vani), djecu, na druge pse, na odlaske od kuće sa vama (putovanja, posjeti prijateljima, šetnje gradom, itd.), na auto i gužve te na strance i na nove situacije. Ako u nekoj od ovih situacija pokaže strah treba ga postupno privikavati, uvjeravati ga da je sve u redu i nakon nekog vremena će se prilagoditi.
Ako namjeravate sa svojim maltezerom ići na izložbe dobro je svakodnevno pripremati ga na ono što se na izložbama očekuje od njega.

Image Hosted by ImageShack.us


Obavljanje nužde
Svi maltezeri češće obavljaju nuždu jer imaju mali mjehur, kod beba je to još češće. Da bi ih naučili da nuždu ne obavljaju kući potrebno je često ići van. Ako su nuždu ipak obavili doma potrebno ih je ukoriti i zatim svejedno ići van. Nikako ih se ne smije udariti! Kad nuždu obave vani pohvalite ih. Nakon nekog vremena će shvatiti te će sami tražiti da ih se izvede van.
Na isti način ih se može naučiti da nuždu obavljaju u kući na pelenu (mogu se kupiti u trgovinama za kućne ljubimce), tako da ne morate ići van kada su bebe pa još nisu cijepljeni ili kada su bolesni, te u tijeku noći ili kada je vani ružno vrijeme

Image Hosted by ImageShack.us


Kućni red
Iako sa većinom maltezera nema problema za naučiti ih na kućni red treba otpočetka odrediti gdje će spavati, gdje će biti zdjelice za vodu i hranu. Najvažnije od svega, treba ih naučiti šta u kući ne smiju npr. gristi papuče i žice koje su pogotovo opasne itd. Kada se spremaju napraviti nešto što ne smiju ukorimo ih i zabavimo ih sa nečim drugim i pohvalimo.

Sami kod kuće
Odvajanje od vlasnika svakom maltezeru izaziva tugu. Neki se s tom tugom dobro nose te taj period uglavnom prespavaju a drugi znaju cijelo vrijeme cviliti ili raditi štetu po kući. Kada izlazite iz kuće pripremite im sve omiljene igračke, kost od bivolje kože ili kakvu dekicu. To će ih zabaviti i pružiti im utjehu. Možete im ostaviti i kakvu vašu majicu pa će ih vaš miris umiriti. Kada odlazite uvijek se pozdravite sa njima i recite im da ćete se vratiti! Ispočetka će im sam vaš glas pružiti utjehu a kasnije će i razumjeti šta ta rečenica znači. Pomoći će im i ako im stavite kakvu muziku koju vole ili upaljenu televiziju. Nakon nekog vremena shvatit će da im se uvijek vraćate!

Image Hosted by ImageShack.us


Kupanje
Maltezere treba dosta često kupati; otprilike svakih mjesec dana pa i češće. Prije kupanja dlaku treba obavezno dobro razčešljati jer će se kupanjem dlaka zamrsiti i stvorit će se gropovi. Za kupanje treba koristiti kvalitetan šampon za bijelu dlaku (najbolje u obliku koncentrata) i regenerator koji će dlaku održavati sjajnom i podatnom. Šampon i regenerator treba dobro isprati kako ne bi iritirali kožu. Treba jako paziti da voda ne uđe u uši i oči. Nakon kupanja dlaku treba osušiti i ponovno razčešljati.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Šišanje
Ukoliko nemamo namjeru maltezera voditi na izložbe možemo ga šišati. Popularne su tzv. puppy frizure, tj kraće frizure koju su imali kada su bili bebe. Kraća dlaka se definitvno lakše održava ali svejedno je potrebna redovita njega. Ako želite šišati svog maltezera preporučam da ga prepustite stručnim rukama i odvedete u frizerski salon za pse gdje će se pobrinuti ne samo za dlaku već i za uši i noktiće. Šišanje je potrebno otprilike svaka dva mjeseca. Ako svog maltezera ne želite šišati recimo zbog izložbi, svejedno su potrebni manji zahvati kojima se održava njegovan izgled. Treba svako toliko šišati dlaku oko očiju, dlaku stopala i dlaku između jastučića na donjoj strani stopala i rezati noktiće te eventualno popraviti dlaku oko njuškice i dlake ušiju.

Image Hosted by ImageShack.us


Oči
Maltezeri ispod očiju znaju imati crvenu ili smeđu dlaku, to se događa zbog suzenja očiju. Kod nekih maltezera je suzenje očiju više izraženo a kod nekih manje. Dosta ovisi o uvjetima držanja, o vanjskim utjecajima (zagađen zrak, dim cigareta...), čak i o psihološkom stanju maltezera (stres...).
Dlaku ispod očiju treba redovito čistiti od nakupina suza vatom namočenom otopinom acidi borici (3%-tni). Možete je nabaviti u ljekarni. To me treba posvetiti pažnju ne samo zbog estetskih razloga već zbog toga što može doći do upale očnih kanala.

Image Hosted by ImageShack.us


Prehrana
Prehrana je iznimno važna za zdravlje. Preporučam kvalitetnu dehidriranu hranu namijenjenu malim pasminama i određenoj dobi maltezera. Takva hrana se daje suha ili se eventualno može namočiti toplom vodom ali bolje je davati suhu jer je to zdravije za zube. Na svakom pakiranju hrane piše koja je količina hrane potrebna s obzirom na dob i težinu psa. Za njihovu probavu je najbolje da imaju dva obroka na dan i da su ti obroci uvijek u isto vrijeme.Štenci trebaju imati 4 obroka na dan. Ponekad se može dati i kuhana hrana i to najbolje piletina ili puretina kojoj je prije kuhanja maknuta koža i svaka masnoća, zatim povrće, riža i pašta. Sol se nikako ne smije dodavati! Osim kuhane hrane može im se davati voće, mliječni proizvodi poput svježeg sira itd. Sa količinama voća i mliječnih proizvoda treba biti oprezan jer mogu izazvati proljev pogotovo mlijeko pa je bolje izbjegavati ga.

Zaštita
Zaštita od kožnih nametnika potrebna je tijekom cijele godine. Iako su krpelji prisutni najviše u toplo doba godine buhe su tijekom cijele godine potencijalna opasnost.
Osim što ovi nametnici mogu biti neugodni jer izazivaju svrbež, predstavljaju veliku opasnost za zdravlje jer su prenosnici različitih virusnih bolesti. Stoga je potrebna redovita zaštita i to tijekom cijele godine.
Preporučam kvalitetna sredstva protiv ovih nametnika i to najbolje u obliku spreja ili ampula.Mogu se nabaviti u veterinarskim stanicama i trgovinama za kućne ljubimce.
Zaštitno djelovanje traje oko mjesec dana za buhe i oko dva mjeseca za krpelje.

Aktivnosti
Iako maltezeri ne trebaju puno tjelesne aktivnosti, redovite šetnje nužne su za njihovo zdravlje i za održavanje zdrave tjelesne težine. Osim toga bitne su za njihovo raspoloženje, na taj način se socijaliziraju i upoznavaju sa svojom okolinom i druže sa drugim psima.

Image Hosted by ImageShack.us


Odjeća
Svaki maltezer treba šetnje u svako doba godine pa tako i zimi. Da bi ih zaštitili od hladnoće na koju su jako osjetljivi korisno bi bilo nabaviti im odjeću. Neki maltezeri neće odmah prihvatiti taj trend pa ih treba na to polako učiti.
Simpatično je na maltezeru vidjeti kakvu štosnu odjeću međutim ona je vrlo korisna zaštita od hladnoće i kiše.
Najvažniji je pravilan odabir odjeće. Odjeća mora biti udobna odnosno ne smije biti prevelika ili premala, debljina i sastav materijala mora odgovarati vremenskim prilikama. Da biste izabrali dobar broj odjeće, potrebno je maltezera izmjeriti od kraja vrata do početka repa. Dobivena dužina u cm je broj odjeće koju trebate kupiti.
Odjeću treba održavati čistom; nakon svake šetnje treba ukloniti prljavštinu i staviti je na zračenje, a naravno treba je i svako toliko oprati.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


I... to bi bilo to.
Više informacija na www.maltezeri.com




Post je objavljen 13.05.2008. u 22:04 sati.