Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Najmanja članica NATO-a Estonija uči Savez kako internetski ratovati

Mala baltička zemlja sa 1,3 milijuna stanovnika Estonija sutra će dokazati da veličina nije važna kad je u pitanju ulazak NATO-a u svijet internetskoga ratovanja.

- Estonija je u tome bolja od mnogih članica NATO-a, pa druge mogu onamo slati ljude da uče - rekao je jedan NATO-ov stručnjak za nove oblike ratovanja, ne bi li objasnio čime je najmanja članica postala velika NATO-ova prednost.

Prije godinu dana ruski su hackeri pokrenuli zajednički napad i pokušali srušiti internetske stranice estonskih minstarstava i banaka. Na to ih je potaknula estonska odluka da premjeste spomenik iz sovjetskih vremena. No pokazalo se da je njihov napad rezultirao micanjem cyber-obrane na prvo mjesto vojnih planova. Uspješna obrana službenoga Tallinna donijela mu je svjetsku slavu u internetskom ratovanju.

Estonija je 2004. predložila osnivanje centra za cyber-obranu. Da nije bilo lanjskih napada, nisam siguran da bi i danas bilo mnogo zainteresiranih - rekao je jedan estonski diplomat. U srijedu će na svečanosti Estonija potpisati sporazum s još šest članica NATO-a, Njemačkom, Italijom, Španjolskom, Slovačkom, Litvom i Latvijom. Prema tom će sporazumu tallinnski centar za cyber-obranu postati "NATO-ov centar izvrsnosti", u kojem će djelovati stručnjaci iz zemalja potpisnica te Sjedinjenih Država. Centar će biti posvećen proučavanju svih aspekata internetskoga ratovanja.

Post je objavljen 13.05.2008. u 10:21 sati.