Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Sead Mahmutefendic-KAO NA FILMU

92.
Kresimir Puc,likovni kriticar:
"Hiperaktivna licnost.Dok se priprema za sliku,stalno seta po prostoriji.Suti i baca na platno svoje ludjacke ideje...Sklon je prici prozoru,ali da istoga trena kroz njega poleti sve ono sto je naslikao i da svijetu priredi potres od dvanaest stupnjeva po richteru.Ali u svomu tome imade nekakvog paradoksalnog sarma.Ponasa se kao strpljiv brijac.Javno se nije proglasavao jednim od zacetnika jednog sasvim novog likovnog vala.
On je krupna zvijerka u likovnosti,zasigurno ce imati lijepu buducnost u svojim sljedbenicima".
93.
Walter Hursch,psihijatar u dusevnoj bolnici na Rabu:
"Posjeduje snazan ego.Najzad,njegovo ponasanje isuvise je hirovito.Extrovertan,a onda,kao da je zamahnuo klatno,povlaci se u sebe.Paranoik.Mozda je posrijedi neki ENDOKRINI PROBLEM.
Sklonost ka samounistenju.Jos daje znakove zivota.Cini se kao da vec sada odasilje neke znake smrti.Osjecam njegov ocajnicki poziv,mnogo ocajniji i mnogo dublji od obicnog i jednostavnog cina smrti.Obuzet je tugom koju nastoji savladati zbog onoga sto se dogadja njegovoj Bosni.To je nevjerovatna snaga razuma kojom sve nas osvjetljava.On je jos ranije vidio da nesto dolazi,nesto tuzno i uzasno.Kao da je sve,sto je pokusao,bilo uzaludno.
Da se razumijemo,nije samo rijec o njemu ili o nekolicini.Ziveci,Semiz Mulabecirovic govori za sve.
Njegova posljednja slika UTOPLJENICI i SPASENI potvrdjuje ovaj moj sud,a nakon toga apsolutna sutnja vec nekoliko godina.
Ne uspijevam vise slikati,govorio mi je s indignacijom.Ono sto sad radim je ludjacko malanje".
94.
Njegova rodjaka Nadja Mulabecirovic obavijestava pogrebno preduzece"Dobrotvor"u Zenici brzojavom od 4.novembra 1993.godine.
MOLIM UPRAVU POGREBNOG PREDUZECA"DOBROTVOR"DA MI ODOBRI UKOPNO MJESTO NA GROBLJU"BLATUSA"NA CIJEM BI BASLUKU NAZNACILA IME I PREZIME MOG RODJAKA G.SEMIZA MULABECIROVICA,AKADEMSKOG SLIKARA,KOJI JE NA NESVAKIDASNJI NACIN OKONCAO SVOJ ZIVOT.NACIN NA KOJI JE ON TO URADIO POZNATI SU VAM IZ CLANKA U LOKALNOJ STAMPI OD 24.VIII 1993.GODINE O CEMU VAM DOSTAVLJAM FOTOKOPIJU CLANKA.
Sluzbenik Pogrebnog preduzeca"Dobrotvor".Pred njim rasklopljen Klaicev RJECNIK STRANIH RIJECI.
Naglas cita natuknicu o rijeci HEKATOMBA...,te iskopava iz nosa stalaktite i stalagmite.
Steta sto ih vise nema,kaze on,znam ga jos dok je bio ov`lisni.
Drzi ispruzen dlan na metar od poda.Pokazuje koliko je Semiz bio mali.
Taj ti je momcic na Bilinom polju fudbalom znao okrenuti duplo starije od sebe na prostoru taman koliko je siroka dvodinarka.

Post je objavljen 13.05.2008. u 00:23 sati.