Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/4grab

Marketing

Web generacija

Prije neki dan san na netu (jutarnji.hr) našal jedan članak o generaciji koja je "srušila" Državnu maturu...

Umjesto da su se danima prije prosvjeda redovito sastajali u kakvom tajnovitom podrumu ili makar skrivenijem kafiću, kao što se činilo nekad kada se planirala bilo kakva manifestacija bunta, današnji srednjoškolci svu su organizacijsku komunikaciju obavili koristeći se najsuvremenijim alatima- e-mailom, chatom, pa i popularnim socijalizacijskim servisom Facebookom.
Taj je način razmišljanja posvema drugačiji od onoga koji se starijim naraštajima čini normalnim- on je brži, inteligentniji, informativniji, pa je tim više međugeneracijski jaz zbog kojeg vizija školstva mladih, kakvu bi željeli, i vizija školstva starijih, kakvu imaju, izraženiji.
Digitalna revolucija koja se događa posljednja dva desetljeća stvorila je novu generaciju kojoj život već od prvih dana izgleda drugačije od "našeg", zastarjelog. Razvoj tehnologije toliko je utjecao na njihov fenotip da im je- kao što je nama u djetinjstvu bilo normalno da se vozimo u automobilu ili da gledamo televizor - prirodno da kontroliraju tijek informacija, da upijaju višestruko više podataka nego što se nama čini mogućim, da uče ono što sami izaberu, da komuniciraju istovremeno na više načina i da istovremeno obavljaju više intelektualno zahtjevnih radnji.
Radi se o mladima koji odrastaju uz računala, mobitele i ostale moderne tehnologije, a kojima su se uspješno prilagodili.Tri osobine simptomatične su za novu generaciju, a to su natprosječne vještine pretraživanja i skeniranja informacija, simultano obavljanje više zadataka i komuniciranje putem više različitih kanala te DISKONTINUIRANO I NELINERANO UČENJE. Zbog toga paraleleno komuniciraju i telefonom, i e-mailom, i chatom, i Facebookom, često se zna reći da su oni "superkomunikatori". I jučerašnje prosvjede su dogovorili upravo superkomunikacijom.

Neki će se složit tekstom, neki neće... ali ipak govori o nama ko netipičnoj generaciji, ne samo u našoj školi, nego i u cijeloj Hrvatskoj! Ipak kad se govori o Državnoj maturi valja napomenut da nije sve gotovo... Krajem ovog i početkom drugogo mjeseca pišemo ostatak probne mature... To naravno neće utjecat na ocjene, nego samo na nedostatake koje bi se mogle naći u tom sustavu. Pretpostavljan da niki neće učit za to...
Navodno se iz Primorčevih usta čulo da će mature za našu generaciju ipak bit. I to je izazazvalo nove prosvjede koji će se održat 27.05. (1. dana mature)! Za Rijeku sam siguran, ali vjerojatno će bit prosvjeda i u ostalim gradovima... Mogli smo i mi na Rabu prosvjedovat... Nas 20-ak optimista... Ljudi bi mislili da prosvjedujemo jer su šparoge skočile sa 17 na 18.5 kn...


Post je objavljen 12.05.2008. u 23:04 sati.