Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Da li Hrvati umjesto glave imaju loptu?

Samo me dobar odgoj sprječava da urednika sportskih stranica u inače cijenjenom „Jutarnjem listu“ ne okarakteriziram nekim nepristojnim izrazom, koji se inače u našem narodu svakodnevno koristi ako se želi nekome dati na znanje da je apsolutno nekompetentan za obavljanje nekog posla. U ovom slučaju se radi o selekcioniranju sportskih vijesti prema njihovoj važnosti, gdje se urednik (nema potrebe da spominjem ime svatko ga može naći u impresumu spomenutog lista, jer za ovaj napis ime i onako nije bitno) pokazao ili totalno nekompetentan ili pak čovjek koji misli da velika većina Hrvata umjesto glave na ramenu nosi neku od lopti: nogometnu, vaterpolsku, tenisku ili košarkašku (rukometaši nisu nastupali pa ih valjda zato nije spomenuo). A ime ne spominjem jer to nije karakteristika samo ovog lista i njegovog sportskog urednika. Sličan pristup hrvatskom sportu i hrvatskim sportašima, njihovim uspjesima i neuspjesima imaju manje više svi pisani i elektronski mediji.

U Jutarnjem listu od 12.05.2008. ni na jednoj od deset stranica ni je donesena vijest o uspjehu naših gimnastičara Filipa Udea i Roberta Seligmana na Evropskom prvenstvu u gimnastici održanom ovih dana u Švicarskoj.
To što je Filip osvojio srebrnu medalju, a Robert brončanu i što se istovremeno na dva jarbola vijorila hrvatska zastava između kojih se nalazila mađarska, osvajača zlatne medalje, uredniku nije bilo dovoljno da o tome obavijesti svoje čitatelje. No kao što rekoh ni je jedini. Naša vrla nacionalna dalekovidnica, koja se diči kraticom HRT, radije je prenosila nogometnu utakmicu nekih stranih klubova, pa sam sa suprugom proglašenje pobjednika gledao na slovenskoj, mrskoj nam, televiziji.

To što su to prve hrvatske medalje nakon jedine i posljednje koju su hrvatski gimnastičari (Ivan Čaklec na konju s hvataljkama) osvojili od 1957. godine na evropskom prvenstvu u Parizu, uredniku nije bio dovoljan razlog da njihov uspjeh objavi barem na četvrtini stranice koliko se ipak udostojio (smilovao) izdvojiti za također odličan uspjeh braće Skelin osvajača zlatne medalje u Svjetskom kupu u veslanju.

Ali zato je deset stranica puno naslova tipa:
- Narod se izjasnio za Soldu (gdje to i kada, ne sjećam se da je raspisan referendum o tom nadasve važnom pitanju.)
- Modrić: Srce ne možeš prevariti, vratit ću se ovamo jednog dana (kad više neće moći ni hodati a kamoli trčati!)
- Zašto Mamić stalno govori o mom odlasku (Gerg Koch njemački vratar na hrvatskom golu u najhrvatskijeg kluba Croatie, pardon Dinama)
- Sve na stol nakon Dinama (Jarni; samo da se stol ne raspadne od silnog tereta problema koji muče naš drugi hrvatski nogometni klub)
- Ćiro Blažević odvodi Lovreka sa sobom (ajde ti sa mnom sine moj, dat će tata tebi džeparac!)
- Robert ostaje u Dortmundu (da još malo zaradi ili pak mu se čini da bi obzirom na „snagu“ HNL igrajući u njoj zahrđao)
- U ponedjeljak ždrijeb kvalifikacija za Prvu HNL (super vijest, daleko važnija od pobjede gimnastičara)
- Novom treneru Luki Pavloviću povjerenje četiri godine (kaj god, koji je to naš trener ostao na stolici četiri godine?)
- Petrović: Dolazak u HSV za mene je veliko priznanje (a kakvo je to tek priznanje za Hrvatsku!!!)
- Jezić: Zbog čega se raspala skupa momčad (tužan kraj riječke momčadi u Maksimiru, a jednostavan odgovor: dečki našli bolje sponzore)
- Osijek kralj hrvatskog proljeća (da li onog iz 1971.?), Riječani najveće razočaranje (za koga?)
- Dubrovčani nesretni, Zagrepčani podbacili (porazi vaterpolista su bitniji od osvojenih medalja gimnastičara!?)
- Hat trick Masse, Hamilton drugi, Kimi Raikkonen treći (čuveni „hrvatski“ vozači F1)
- Frano Vićan MPV turnira, Jugo CO 10 tisuća eura (koliko bi tek dobio da je kojim slučajem Jug osvojio pehar kao Ude?)
- Četvrti povratak Ace Petrovića pod Toranj?! (jadan Aco, zdrobit će ga Toranj)
- Cleveland smanjio, Pistonsi sigurni (američka košarka, kad nam već naša nije bog zna što, jedna od bitnih sportskih vijesti za Hrvatsku)
- Mike D'Antono u Knicksima (vidi obrazloženje važnosti vijesti prije ove)
- Ivanišević: Mario Ančić drugi favorit iza Rogera Federera (a da pričekamo rezultate?)
- Hamburg tražio Gremelmayra (jel povećalom?)

Eto ja pobrojah sve naslove na tih deset stranica sporta! Ako mi se ipak negdje potkrala vijest o gimnastičarima ispričavam se g. Uredniku.

Semper contra



Post je objavljen 12.05.2008. u 19:12 sati.