Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanivea

Marketing

Vegetarijanka na jedan dan

U našem dobrom starom mesojednom hrvatskom društvu, često se pojedinci koji iz nekog razloga ne jedu meso smatraju čudnima. Nekoliko mojih prijatelja su vegetarijanci i stalno čujem začuđene upite ljudi oko njih:
-"Pa zašto?" (kao da ih je netko prisilio da ne jedu meso),
-"Pa kako?" (mora da su stalno gladni i nemaju što za jesti)
-"Odkad?" (kao to je faza i proći će ih)


Postoji više tipova vegetarijanaca (izvor: vegetarijanstvo.net):
1. Vegani ne jedu meso niti bilo kakve namirnice životinjskog porijekla (sir, mlijeko, jaja...)
2. Lacto-vegetarijanci ne jedu meso niti ribu ali konzumiraju mliječne proizvode
3. Oligo-vegetarijanci ne jedu meso niti ribu ali konzumiraju jaja
4. Oligo-lakto-vegetarijanci ne jedu meso niti ribu ali konzumiraju jaja i mliječne proizvode
5. Pesco-vegetarijanci ne jedu meso ali jedu ribu (granični slučaj bezmesne ishrane)


Ja osobno nekoliko godina nisam jela meso, ali sam jela ribu i mliječne proizvode. I dan danas ne jedem meso, ali jedem perad pa se više ne mogu ubrojiti u neku vrstu vegetarijanaca. Meso ne jedem jednostavno zato što mi nije ukusno (mesojedni Hrvati na ovu rečenicu padaju u nesvijest), a perad jedem jedino ako je netko drugi pripremi jer mi se inače gadi. Fuj krv....

I zašto ja to sve ovdje pišem? Zato što mi se nešto vrlo smiješno desilo na svadbi u subotu. Znala sam da će biti u ponudi i vegetarijanski menu jer su neki uzvanici bili striktni vegetarijanci, a pošto svinjetinu i janjetinu koji su bili na regularnom meniju ne mogu vidjeti, tražila sam da me se ubroji u goste vegetarijance...
I što se desi?
Kao predjelo na stol stiže pršut, kulen i sir. Na pojavu dobrog pršuta ja se kao svaki pravi Hrvat raspametim, pa sam naravno navalila i zaboravila da sam tu večer službeno bila vegi :).

Taman sam stavljala vilicu s pršutom u usta, kad mi je pristupio konobar sa tanjurom sira i voća i pitao me: "Oprostite jeste li vi vegetarijanac?"
Ja sam pocrvenila (i skoro se ugušila pršutom) i rekla da, da, zapravo jesam....

Tako da sam dalje jela juhicu od povrća umjesto govedske i povrće na žaru umjesto pečene svinje i janjca. I bilo je jako fino. Viola sita, a janjac cijeli. Konobari su bili dovoljno pristojni da zanemare i zažmire na gaf sa pršutom, a mi smo se smijali cijelu večer.

Post je objavljen 12.05.2008. u 16:02 sati.