Biskvit
15 g margarina
150 g šećera
2 vanilin šećera
na vrhu noža soli
1 Zitroback (sušena limunova korica; proizvođač: Schwartau) ili naribana limunova kora
3 jaja
330 g brašna
1 prašak za pecivo
150 ml jogurta
50 g mljevenog maka
Nadjev
1 preljev za torte
2 žlice šećera
1 staklenka kompota od višanja
Za biskvit, margarin sobne temperature glatko izmiksajte, pa mu dodajte obje vrste šećera, sol i Zitroback. Miksajte da dobijete glatku smjesu.
Dodajte jedno po jedno jaje (nakon dodavanja svakog jajeta smjesu miksajte oko pola minute).
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa prosijajte kroz gusto cjedilo.
Brašno, naizmjence s jogurtom, u dva navrata, umiksajte na srednjoj brzini u smjesu od jaja.
Dodajte mak i kratko izmiksajte.
Kalup promjera 24-26 cm po dnu i stranicama obložite 1 komadom papira za pečenje. Papir namastite i pobrašnite pa ulijte pripremljenu biskvitnu smjesu.
Za nadjev, višnje ocijedite i sačuvajte sok. Odmjerite 150 ml soka i pomiješajte ga s praškom za preljev i šećerom.
Umiješajte višnje.
Nadjev odmah žlicom rasporedite po sirovoj biskvitnoj smjesi i vilicom ga malo pomiješajte sa smjesom.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i ostavite da se sve zajedno peče 70-80 minuta.
Pečeni kolač ostavite da se 40ak min hladi u kalupu, a onda ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.
Kolač posipajte šećerom u prahu.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Lisa: Čarolija okusa», br. 3, 21. 2. 2008.
Kolači od maka
Čupava pita od maka i sira
Kolač od trešanja i maka
Kolač od sira, maka i jabuka
Mramorna torta od maka i višanja
Mramorni kuglof od maka i banana
Torta od maka i višanja
Muffini od maka i voća
Post je objavljen 12.05.2008. u 14:23 sati.