Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Havajke

Image and video hosting by TinyPic


Smeđe tijesto
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice brašna
3 žlice kakaa

Žuto tijesto
4 jaja
4 žlice šećera
3 žlice brašna
1 žlica ulja
+
pekmez (od šljiva, …)

Krema
350 g šećera
300 g mljevenih oraha
100 g krušnih mrvica
1 vanilin šećer
350 g margarina
150 ml vode
4 žlice ruma

Glazura
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina
1 žlica ulja
+
pekmez


Za smeđe tijesto, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom pa dodajte brašno pomiješano s kakaom i snijeg od bjelanjaka.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu.
Pecite 15-20 min u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za žuti biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg, dodavajte žlicu po žlicu šećera i dobro izmiksajte. Dodajte žumanjke i ulje pa kratko promiksajte. Na kraju dodajte brašno.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu.
Pecite 15ak min u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
Pečeni biskvit odmah okomito prerežite na tri jednaka dijela i svaki dio posebno zarolajte u roladu. Rolade ostavite da se ohlade.

Ohlađene rolade razmotajte, namažite ih pekmezom i ponovno ih zarolajte.


Za kremu, u lonac stavite vodu i obje vrste šećera i zakuhajte ih. Maknite s vatre i umiješajte orahe, mrvice, rum i margarin. Dobro promiješajte da se svi sastojci povežu.


Smeđi biskvit okomito prerežite na dva jednaka dijela. Jedan dio biskvita stavite u lim i tanko premažite toplom kremom.
Na kremu odmah položite sve tri roladice, jednu do druge, ali malo razmaknute, a prostor između njih ispunite kremom.
Rolade odozgo premažite kremom i poklopite drugim dijelom smeđeg biskvita. Kolač sa strane omažite kremom.
(Ako se krema lijepi za žlicu, žlicu umačite u hladnu vodu.)

Smeđi biskvit odozgo tanko premažite pekmezom.


Za glazuru, na pari otopite sve sastojke i prelijte po kolaču.

Kolač stavite u hladnjak da se dobro rashladi.


*Recept se temelji na receptu iz kuharice: Zdravka Chytil-Đurić: Voćni kolači, voćne torte i slastice, Zagreb, Gospodarski list, 2000.





Post je objavljen 12.05.2008. u 14:12 sati.