Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Štovanje blaženog Merza širi se po Europi i svijetu

Danas spominjemo blažemog Ivana Merca.

„Nastojimo ispuniti prvi uvjet da bi jedan blaženik postao svecem, a to je širenje štovanja u narodu. Drugi uvjet jest čudo koje Crkva traži za kanonizaciju. Ovom prilikom potičem na molitvu za to čudo", u izjavi za Hrvatski katolički radio kazao je o. Božidar Nagy, postulator kauze Ivana Merza koji je predvodio svečano misno slavlje jutros u zagrebačkoj bazilici Presvetog Srca Isusova.

„Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja", tim je riječima papa Ivan Pavao II. nazvao Ivana Merza u zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994. god., prvoga dana svoga pohoda Hrvatskoj. Postupak za proglašenje Ivana Merza blaženim i svetim započeo je u Zagrebu još 1958.god, a tridesetak godina kasnije nastavlja se u Rimu pri vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca.

Rođen 1896. u Banjaluci ovaj je mladi blaženik umro na današnji dan, u 32. godini života. Mnogi mu se vjernici godinama mole za zagovor i postoji preko 600 zapisanih uslišanja po njegovom zagovoru. No, objašnjava o. Nagy, za kanonizaciju je potrebno jedno čudo: „Treba biti jedno stvarno veliko čudesno uslišanje.

Obično je to čudesno ozdravljenje koje se medicinski i znanstveno ne može protumačiti. To čudo trebamo izmoliti, to je važno za njegovu kanonizaciju. Kao postulator vas molim da molite na tu nakanu, i preporučite to i drugima .

"Štovanje blaženog Merza širi se i po Europi i svijetu. Nedavno je osnovana i vicepostulatura na Filipinima. Poznaju ga i mole mu se vjernici Francuske, Njemačke, Italije, Argentine, Amerike.

O. Nagy posebno ističe da papa Benedikt XVI. štuje našega blaženika, „čak mu se i moli, dva puta je rekao biskupu Komarici da se moli Ivanu Merzu, jer poznaje njegov životopis, a prošle ga je godine uvrstio među 18 svetaca Katoličke crkve – uzora za štovanje Euharistije".

Ivan Merz tako se našao u izabranom društvu sa sv. Augustinom, Benediktom, sv. Franjom, Katarinom Sijenskom, Tomom Akvinskim i drugima, rekao je o. Nagy.

„Postoji i već nekoliko udruga koje nose ime Ivana Merza", naglasio je o. Božidar Nagy i nastavio kako je u Banjoj Luci odmah nakon beatifikacije ustanovljena prva takva udruga koja se bavi promicanjem duhovnog života. U Splitu postoje dvije udruge s imenom bl. Ivana Merza. Jedna je za osnovnu i srednju školu, a druga se bavi prikupljanjem sredstava za stipendiranje srednjoškolaca i studenata.

„Zahvaljujući dobrotvorima imaju 110 stipendista", ističe o. Nagy i izražava radost zbog zanimanja za rad ove udruge. U Zagrebu postoje dvije sportske udruge s imenom bl. Merza.

Post je objavljen 10.05.2008. u 20:15 sati.