Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Časnici u Sarajevu vježbali djelovanje u mirovnoj misiji prema standardima EU-a i NATO-a

Skupina od pedeset časnika iz sastava vojnih snaga zemalja regije, među kojima i Hrvatske, sudjelovala je na vježbi u Sarajevu čiji je cilj bio priprema za moguće zajedničke mirovne operacije, objavljeno je iz zapovjedništva vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini EUFOR-a.

Vježba posvećena međuresornom planiranju održana je protekla dva dana u EUFOR-ovu Središtu za mirovne operacije (PSOTC) na Butmiru kod Sarajeva. Uz Hrvatsku, koju je predstavljao satnik Božo Dukanić, svoje časnike poslali su i Slovenija, Srbija, BiH, Crna Gora te Makedonija.



Cilj je ovakve izobrazbe, čiji je jedan od inicijatora bilo hrvatsko Ministarstvo obrane, usvajanje postupaka koji se već koriste unutar NATO-a i EUFOR-a tijekom sudjelovanja u mirovnim operacijama.

Vježba održana u Sarajevu imala je za scenarij međunarodnu mirovnu intervenciju u zamišljenoj afričkoj državi koju je napao njen sjeverni susjed. Zemlje bivše Jugoslavije su, prema tom scenariju, bile upućene intervenirati kao dio mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u okviru zajedničke regionalne postrojbe.

Post je objavljen 09.05.2008. u 14:09 sati.