Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podravec

Marketing

Film o Zagor Te Neju


Slika

Veliki sam ljubitelj stripa. Ovdje bih naglasio sve one uratke izdavača EC Comics kao i DC Comics te raznih umjetnički orijentiranih stripova. Na mojem blogu možete uz to naiči i na neke linkove crtača stripova kao što su Nenad Barinić kojeg cijenim kao nedostižnog umjetnika, zatim majstore pod nickovima Mali Studio, Karik, Nacrtani i neki drugi jednako značajni.

Iako su poveću komercijalizaciju u svijetu stripova preuzeli amerikanci, na ovim prostorima osobito u doba bivše Jugoslavije bio je to nenadmašni talijanski strip, a vodeće mjesto pa i u onim intelektaulanijim krugovima zauzeo je Alan Ford.

No ja sam kao klinac gutao uratke izdavača Bonelli i Esse Gesse, s junacima Veliki Blek, Zagor, Kapetan Miki, Komandant Mark. Ovdje još jednom naglašavam kvalitetu autora poput već nabrojanih Barinića i drugih koji definitivno mogu stasati u sam vrh ove 7. umjetnosti.

Ipak jedan od najintrigantijih i najomiljenijih likova u akcijskom kontekstu je Zagor, kojeg od osim Alan Forda i danas najviše prate stripoljupci. O popularnosti Zagora čiji je originalni autor i inovator lika legendarni Gallieno Ferri, gdje su posvetom na njegov još uvijek aktualni rad u Zagrebu priređene izložbe unazad nekoliko godina, dovoljno svjedoči o popularnosti tog lika među stripoljupcima.

U vezi toga, poznato je da u svijetu filmske industrije oduvijek ali ponajviše u zadnjih nekoliko godina mnogi filmaši oživljavaju strip junake kao što je to među prvima poznati Superman, pa Batman. U nastavku imamo čitavu plejadu likova koji su ekranizirani a ističem samo neke: Fantastic 4, Hulk, Derdevil, Catwoman, X Men, a posljednji ali vjerujem ne i zadnji je Iron Man.

No ovo je aspekt američke stripovske industrije. Entuzijasti iz Srbije su po meni naparavili jednistven projekt i to ni manje ni više nego film o Zagoru, junaku kojem je posvećen ovaj članak.

Slika

Kako neobično cijenim srpsku kinematografiju poradi svoje ležernosti i odličnog smisla za humor, iako je film deklariran kao Trash po uzoru na našeg najboljeg Trašera Bore Lee-a, evo osvježenja u obliku filma s odlično izrađenim kostimima i neobično identično izrađenim likovima, poput Čika.

Zagor u filmu stvarno izgleda kao Zagor iz stripa, zgodan crnokosi junak, neobičnih sposobnosti.

Film bih pohvalio poradi truda i neobično parodičnih scena i zaslužuje da ga se pogleda pod svaku cijenu, osobito ako ste ljubitelj tog stripa.

Prenosim tekst vezan za ovaj film, a u nastavku i kratki dio iz filma čisto da steknete dojam o tom projektu.

"Na obroncima Fruške gore i u drugim šumovitim predelima vojvođanske pitomine ekranizovan je strip o Zagoru Te-Neju, junaku šume Darkvud i nekadašnjem idolu današnjih tridesetikusurgodišnjaka, koji u starim kutijama još čuvaju majice sa žuto-crnim amblemom koji im je majka prišivala pomoću „ bagat“ mašine, kao i nevešto sastavljene tomahavke. Autor 45-minutnog filma o Zagoru je novosadski entuzijasta Svetozar Ljubojević Ljuba, poznat i kao Ljuba Zagor, koji tumači glavnu ulogu u filmu. Pored njega, u filmu se pojavljuje još petnaestak ljubitelja kultnog stripa Serđa Bonelija, koji su nedostatak prave profesionalne opreme za snimanje nadomestili kvalitetnim kostimima (izradio ih je sam Ljubojević) i fanatičnom energijom i glumačkim poletom......."


Online Videos by Veoh.com

Budući da film "Poglavica bez plemena" o kojem je riječ zauzima važno mjesto u kontekstu Trash kinematografije, u pozadini toga značajan je upravo ztv. trash festival gdje je film osvojio i nagradu, a za link na web site
upišite ovaj link: http://www.trash.hr/

Post je objavljen 09.05.2008. u 10:18 sati.