Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sanchy17

Marketing

Zvijezde Eura: Cristiano Ronaldo

Prije nešto više od 22 godine, 5. veljače 1985. godine u Funchalu na portugalskom otočju Madeiri, na svijet je došao jedan od najboljih, a po mnogima i najbolji nogometaš današnjice. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro s nogometnom se loptom sprijateljio u najranijem djetinjstvu i već je tada na prašnjavim portugalskim ulicama volio izmišljati vlastite majstorije.
Prepoznavši talent koji se krije u dječaku njegov ga je otac doveo u Andorinhu, u kojoj je radio kao oružar, a u toj je amaterskoj momčadi osmogodišnji Ronaldo započeo svoju natjecateljsku karijeru. Za samo dvije sezone provedene u Andorinhi privukao je poglede portugalskih prvoligaša Maritima i Nacionala i na kraju, kao desetogodišnji dječak prešao u Nacional. Niti tamo se nije dugo zadržao, već 1997. godine po njega je došao veliki Sporting i Ronaldo je s otočkog preselio na kontinentalni dio Portugala.
Sportingova je škola u Alcocheteu jedna od najpoznatijih u svijetu i veliki je rasadnik talenata, ali se Ronaldo kao 13-godišnjak ipak susreo s problemima. Njegovi vršnjaci i suigrači žestoko su ga zadirkivali zbog madeirskog naglaska, na što je klub reagirao tako što je organizirao doseljenje Ronaldove majke. Taj se potez višestruko isplatio, budući da je Ronaldo već kao 16-godišnjak postao prvi igrač u povijesti Sportinga koji je u jednoj sezoni zaigrao za sve selekcije portugalske nacionalne vrste, od selekcije U-16 sve do A reprezentacije. Put prema zvijezdama bio je otvoren.
Od 2001. do 2003. godine za prvu je momčad Sportinga nastupio 25 puta i postigao tri pogotka, a tada je stiglo ljeto i prijateljska utakmica s Manchester Unitedom povodom otvorenja stadiona Alvalade u Lisabonu. Sporting je u toj utakmici svladao Crvene vragove s 3:1, a Cristiano Ronaldo je briljirao i postao glavna tema razgovora među igračima Manchester Uniteda, koji su pak na povratku iz Lisabona savjetovali Alexu Fergusonu da ga dovede na Old Trafford.
Budući da su na Ronalda oko bacili još neki premierligaški velikani, prije svih Liverpool, valjalo je brzo reagirati. U ljeto 2003. godine za svotu od 12 milijuna funti Cristiano Ronaldo je potpisao za Manchester United, a već na samom početku Sir Alex Ferguson dao mu je do znanja što od njega očekuje. Premda je Portugalac za svoj dres izabrao broj 28 koji je nosio i u Sportingu, menadžer Uniteda uručio mu je legendarnu "sedmicu", koju su prije njega nosili velikani poput Bryana Robsona, Georgea Besta, Erica Cantone i Davida Beckhama.
Zanimljivu priču iz toga doba medijima je nedavno otkrio menadžer Arsenala Arsene Wenger, izjavivši kako je Ronaldo neko vrijeme proveo i u kampu Topnika. "Ronaldo je bio ovdje puno prije Manchester Uniteda, neka vam on sam kaže ako hoće", izjavio je tada Wenger. "Međutim, Manchester United je nakon dolaska Carlosa Queiroza na mjesto pomoćnog trenera razvio partnerstvo sa Sportingom i to je otežalo bilo kakve pregovore. Ne želim stvarati priču gdje nije potrebna, jednog dana reći ću vam više o tome i bit ćete iznenađeni koliko je bio blizu Arsenala", ostao je tajnovit Wenger.
Bilo kako bilo, skupa Fergusonova akvizicija nije prošla bez kritika u medijima, koji su se pitali na koga je to slavni Unitedov trener potrošio čak 12 milijuna funti. Na sva pitanja odgovor je stigao već u prvom kolu prvenstva, kada je Cristiano Ronaldo ulaskom u 60. minuti upisao svoj debitantski nastup. Osim što je izborio jedanaesterac, svojim majstorijama, biciklima i driblinzima oduševio je Old Trafford koji je na kraju utakmice ovacijama pozdravio novu Unitedovu momčad.
Od toga dana uzlaznoj se Ronaldovoj putanji ne vidi kraj. Prvu je sezonu završio sa šest pogodaka u svim natjecanjima, sljedeće je postigao devet, a u sezoni 2005/2006 u 47 nastupa utrpao je 12 pogodaka i sedam puta asistirao. Međutim, prava eksplozija dogodila se prošle sezone kada je sa svoja 23 pogotka odveo Manchester United do titule engleskog prvaka i napunio vitrinu priznanjima. Na Otoku je po izboru Saveza profesionalnih igrača (PFA) izabran za najboljeg igrača i najboljeg mladog igrača 2007. godine, najboljim su ga proglasili redom navijači, novinari i igrači Manchester Uniteda, a uz sve to najboljim igračem godine postao je i u domovini. Izmakla mu je tek nagrada za najboljeg igrača svijeta koju je te godine odnio Brazilac Kaka.
Krilni igrač koji postiže više pogodaka od klupskih napadača privukao je mnoge velike europske klubove, pa su se tako u veliku utrku za Ronaldom dali madridski Real i Barcelona, razbacujući se milijunima u izjavama za medije. Jasnu poruku svim potencijalnim kupcima Ronaldo je poslao u travnju 2007. godine kada je s Unitedom potpisao novi petogodišnji ugovor i s tjednom plaćom od 120.000 funti postao najplaćeniji nogometaš u povijesti Manchester Uniteda.
Osiguravši dugoročno svoju budućnost, Ronaldo je ove sezone ubacio u višu brzinu i odlučio srušiti sve svoje prethodno postavljene rekorde. U trenutku nastanka ovoga teksta Ronaldo je uknjižio čak 40 ovosezonskih pogodaka, od čega 30 u Premier ligi po čemu uvjerljivo vodi na listi strijelaca. Osim toga, velikom je većinom glasova obranio prošlogodišnje titule najboljeg igrača Engleske, najboljim ga je proglasila Udruga nogometnih profesionalaca te sportski novinari.
Na međunarodnom planu Ronaldo je za portugalsku A vrstu debitirao u kolovozu 2003. godine u susretu s Kazahstanom, a od tada je skupio 54 nastupa i mrežu zatresao 20 puta. Bio je članom portugalske reprezentacije koja je na Euru 2004. došla do finala i na tom je natjecanju postigao dva pogotka. Sa sedam pogodaka bio je drugi strijelac europskih kvalifikacija za SP 2006 u Njemačkoj, na kojemu je Portugal kasnije zaustavljen u polufinalu. Na istom natjecanju Ronaldo je na sebe navukao gnjev engleskih navijača kada je u izravnom dvoboju Portugala i Engleske od suca tražio da pokaže crveni karton svom suigraču iz Uniteda Wayneu Rooneyu. Svi su nesporazumi izglađeni prije početka nove sezone u kojoj su upravo Rooney i Ronaldo svojom suradnjom odveli United do engleskog vrha.
Od prošlog velikog natjecanja Ronaldo se prema mnogima profilirao u najboljeg igrača svijeta, skinuvši s toga trona čak i nedodirljivog Kaku. Najbolju priliku da to i dokaže imat će na Europskom prvenstvu na kojem će bez konkurencije biti najveća zvijezda portugalske reprezentacije.


Post je objavljen 08.05.2008. u 22:00 sati.