Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thejourney

Marketing

Što znači Copyright na blogu?

Javila mi je prijateljica da je vidjela moje slike s bloga u Metrou prije dan - dva.
Neka na fotografiji sa zmijom joj je jako sličila na mene sretan. Onda je malo bolje pogledala pa je vidjela da to jesam ja sretan.
Potrudila se, skenirala i stvarno, to su fotografije sa zadnjeg posta:

Photobucket

Sad se pitam što znači copyright ili da kažem hrvatski, autorsko pravo?

Metro nije uzeo fotografije i objavio ih pod svojim imenom, nego su napisali s kojeg je to bloga. Znači li to da ja smijem otići na National Geographic, odabrati slike, objaviti ih na svom blogu, napisati odakle sam ih uzela i nikome ništa?

Znam da ulazim u pravne vode, ali se baš pitam koje su granice korištenja tuđih materijala?

Znači li ovo da neke novine smiju kopirati i cijeli tekst kojega netko od blogera napiše i objaviti ga u novinama bez pitanja? Nisam pravnik, ali ne bih baš rekla da je to tako ni s tekstovima ni s fotografijama....

Bih li ja sada prekršila autorska prava kada bih s Wikipedie kopirala definiciju autorskog prava? sretan

Mislim da ne bih jer i Wikipedia, a i neki drugi izvori kažu da se smije citirati pa ih ja sada ovdje citiram sretan:
"Dopušteno je doslovno navođenje ulomaka autorskog djela koje je na zakonit način postalo pristupačno javnosti, radi znanstvenog istraživanja, nastave, kritike, polemike, recenzije, osvrta, u mjeri opravdanoj svrhom koja se želi postići i u skladu s dobrim običajima, time da se mora naznačiti izvor i ime autora."

Ali isto tako, DailyBlogTips.com kaže još nešto što mi ima jako smisla:
"You can only use copyrighted material if you have explicit permission from the author to do so (or if you make fair use of it, as explained before)".

Daje li Metrou rečenica "Thejourney.blog.hr donosi živopisne fotografije...." (hvala na komplimentu) pravo da odmah i objavljuje fotografije? Ne bih baš rekla. Čini mi se da oni tako samo na brzinu riješe pitanje pripreme novina na točno predviđenom broju stranica.
Nije stvar da mislim da sam Krleža ili neki slavni fotograf, ali eto, pitam se gdje su granice da netko smije uzeti tuđe na Internetu?
Meni copy/paste s nekog bloga ne spada u onaj razred recenzija i osvrta. A vama?

Post je objavljen 07.05.2008. u 21:08 sati.