Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Debela djeca - tko je kriv??...

Ovih dana nastala je hajka oko izvješenog spiska pretile djece u jednom zagrebačkom vrtiću.

Naravno da odmah uskoče branioci dječjih prava. Bla bla..

O čemu pričamo? Zar se ne vidi u živo kada su djeca predebela i kada nemaju nikakvih kvalitetnih prehrambenih navika. Zbog čega? Roditeljima se živo fućka i nemaju vremena za vlastitu djecu. (doduše, ponekad oni nemaju vremena niti za sebe, no to je već neka druga priča..)

Svaka čast svima kojima je dijete overweight zbog zdrave seljačke prehrane (moja seoska familija se hrani na domaćem punomasnom mlijeku od vlastitih krava, naravno da su malkice "bucmasti"), ali kada su djeca debela od štapića, cole, pizza, pećenih krumpirića i ostale masne junk hrane - to je tužno i žalosno.

Tu onda neće pomoći škola niti "zdravi" jelovnik u vrtićima ako se takva ista hrana ne konzumira i u vlastitom domu. Ili kada mama pita u vrtiću "A kada će dobiti krumpiriće i kečap?? To moj mali taako voli.."

A sada primjer iz vlastitog doma u vrijeme moje mladosti - kako su nas odgajali stari ljudi:

Moj family je bio bucmast, dok sam ja bila kost i koža. Kao što je Kraljica Majka spominjala - "kao da iz istog lonca ne jedu.."

I sad - meni nisu davali slatkiše - kako bih barem nešto pojela za kuhane obroke. Moj family je normalno dobivao jesti, sve od juhe, jela do deserta. Nije mu samo bilo dozvoljeno jesti između obroka - one iste slatkiše, ali iz tih drugih pobuda - da mu njegova debljina ne ode u još veću krajnost. Naravno da smo, npr. kod bake na praznicima - nakon igre i skakanja dobili međuobrok - tamo negdje oko 4-5 popodne - kruh s domaćim pekmezom ili nešto slično. Njamm...

Naravno, nismo mi baš živjeli u totalnoj strogoći, tako da ne mogu reći da smo imali baš neke traume iz djetinstva.

No, da se vratimo na početak. Osim što ta (jadna) djeca mogu imati traume od zadirkivanja ostalih, povećana im je sklonost bolestima kao što je dijabetes tip II da ne velim da će odrasti u iste takve pretile ljude pune trauma od debljine. Da ne spominjemo da obično takva djeca izbjegavaju odabir sporta, čak ne vole niti sat tjelesnog odgoja u školi jer se moraju skinuti u sportsku odjeću

Sigurna sam da je ona neka jadna teta u vrtiću samo htjela pokazati roditeljima da se malo trgnu i promijene mišljenje o ishrani.

Možda bi neki - svi zajedno morali - ne na dijetu - već na promjenu prehrambenih navika!!!



Post je objavljen 06.05.2008. u 19:41 sati.