Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska sutra završava pristupne pregovore s NATO-om

Hrvatska će sutra u Bruxellesu završiti pristupne pregovore s NATO-om, nakon čega Savez priprema protokol o pristupanju koji će biti potpisan u srpnju, a očekuje se da će Hrvatska kao punopravna članica sudjelovati na sljedećem summitu NATO-a u proljeće 2009.

Na drugom i završnom krugu pristupnih pregovora razgovarat će se o financijskim, obrambenim i pravnim pitanjima. Očekuje se da će se utvrditi i visina doprinosa koji će Hrvatska uplaćivati u zajednički proračun NATO-a. Veličina doprinosa određuje se prema gospodarskoj snazi svake zemlje. Zemlje članice u zajedničku blagajnu NATO-a uplaćuju oko 0,5 posto svog vojnog proračuna. Prema procjenama, Hrvatska bi u NATO-ov proračun trebala uplaćivati godišnje oko tri milijuna eura.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković. Prvi krug pregovora održan je 21. travnja kada se razgovaralo o političkim i vojnim pitanjima. Hrvatska je 3. travnja na Sastanku na vrhu NATO-a u Bukureštu dobila pozivnicu za članstvo u Savezu.

Post je objavljen 06.05.2008. u 15:37 sati.