Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Josip Cugovčan u Trentinu,Italija

U prostorima i organizaciji Etnografskoga muzeja u San Michele Adigge, Trentino u Italiji održana je manifestacija "Umjetnički obrti" - uskrsni sajam.

jcugovcanItalija


Na poziv kustosice Etnografskog muzeja u Zagrebu, mr.sc. Zvjezdana Antoš, umjetničku vještinu tradicijskog ukrašavanja pisanica u Podravini, predstavio je Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta. Radionica je bila izuzetno dobro posjećena, a Josip Cugovčan je naučio djecu i odrasle da svladaju tehniku ukrašavanja pisanica. Tako je svatko ponio kući svoju trobojnu pisanicu ukrašenu različitim cvjetnim motivima. Senzaciju su izazvale pisanice ukrašene srčikom šaša, koje su zbog svoje ljepote i posebnosti privukle svačiji pogled. Cugovčan je upoznao prisutne s tradicijom ukrašavanja pisanica u Podravini, koja se prenosi s koljena na koljeno i koja je dio hrvatskog identiteta.

jcugovcanItalija


Talijani su pokazali izuzetan interes za našu tradicijsku kulturu uspoređujući ju sa svojom tradicijom. U dva dana muzej je posjetilo 2600 posjetitelja, a u radionici ih je sudjelovalo nekoliko stotina. Uočivši mnoge sličnosti često su komentirali "moramo doći u Hrvatsku"...

jcugovcanItalija



fotografija i tekst:TZ Koprivničko-križevačke županije

Post je objavljen 06.05.2008. u 12:25 sati.