Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

PRIČA IZ VELOG LOŠINJA



Kao što znate da su Anja i mama Jasmina od 01 svibnja do 22 svibnja ove godine na rehabilitaciji dišnih putova u lječilištu „Pod Javori“ u Velom Lošinju, ovim putem iskoristio bi priliku i upoznao bi Vas malo sa samim smještajem i malom kratkom poviješću ovog našeg prelijepog otoka. Pa eto krenimo redom :

VELI LOŠINJ

Veli Lošinj je naselje u uskoj uvali na jugoistočnoj strani otoka Lošinja koji pripada cresko-lošinjskom arhipelagu.Grad slavnih pomoraca smjestio se podno brda Sveti Ivan. Poznat je po lijepim visokim kućama i raskošnim vilama imućnih kapetana i moćnih brodovlasnika koje krase bogati vrtovi.
Bujnu vegetaciju čini preko 80 različitih biljnih vrsta, pa grad nalikuje velikom skladnom perivoju.

Veli Lošinj prvi put se spominje 1398. pod imenom Velo selo. Najstarija jezgra Velog sela nastala je u XIII./XIV. stoljeću oko romaničke crkve Sv. Nikole iz XIV. st. Prvobitno naselje je rastresitog tipa, kuće su postavljene prema položaju poljoprivrednog zemljišta a ne u odnosu na ulične linije. Iz XV. stoljeća je obrambena kula, podignuta radi obrane luke i naselja, ali i zbog gusarskih napada na zbjeg pučanstva.

U XVII. stoljeću naselje se dalje razvija amfiteatralno oko velo lošinjskog zaljeva. To je urbana barokna aglomeracija sa središnjim trgom uz more i dvije osnovne uličice od kojih jedna vodi u Velo selo, a druga do naselja u uvali Rovenska, gdje se razvija ribarsko naselje zgusnute primorske urbane strukture, s malim kamenim kućama.
Župna crkva Sv. Antuna Opata Pustinjaka izgrađena je na mjestu prve manje crkve iz XV. st. U XVII. stoljeću stara crkva se ruši i gradi nova, veća trobrodna bazilika, koja se 1774. godine pregrađuje iz temelja, i gradi treća po redu, današnja raskošna barokna crkva. U crkvi se nalazi najbogatija galerija slika talijanskih majstora na kvarnerskim otocima: (B. Vivarinija; B. Strozzia, L. Quarena, F. Hayeza, L. del Cossa, F. Polenza).

Nedaleko od luke u Velom Lošinju nalazi se crkva Sv. Marije (Gospe od anđela) izgrađena 1510. godine. Crkva je kasnije barokizirana. U njoj se čuva vrijedna zbirka slika venecijanskih majstora: Sv. Franjo i Sv. Hildebrand F. Fontebassa, osam slika G. A. Pelegrinija te nekoliko slika iz XVI. - XVIII. od kojih se jedna pripisuje Tizianu
.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

LOŠINJSKI ARHIPELAG

Arhipelag otočića: Suska, Srakana, Unija i Ilovika štite Lošinj od otvorenog Jadrana i određuju vanjski povijesni plovidbeni put možda i mitskih Argonauta. Susak je otočić nasuprot Lošinju, površine 3,8 km2. Bio je naseljen već u rimsko doba. Jedino naselje je istoimeno selo na istočnoj obali. Selo se sastoji od starijeg dijela - Gornje selo, na rubu pješčanog platoa i novijeg - Spjaza, uz obalu. Selo je okruženo prirodnim okvirom grmlja, trstike i vinograda. Stanovnici se pretežno bave vinogradrstvom ali i ribarstvom. Žive dosta izolirano i sačuvali su stare običaje vezane uz ženidbu, berbu grožđa i poklade.
Župa je ustanovljena 1770. Kraj današnje Župne crkve Sv. Nikole, nekoć se nalazio benediktinski samostan s crkvom Sv. Nikole ili Sv. Mihovila iz XI. st. Ostatak srednjovjekovne građevine, luneta s križem uzidana je u vanjski zid današnje crkve. Kuća sa sjeverne strane crkve vjerojatno je bila stara samostanska utvrda. U crkvi se nalazi veliko romaničko drveno raspelo iz XII. st. koje su, prema predanju, benediktinci našli na žalu.

Ilovik je jedino naselje istoimenog otočića. Nalazi se na sjeveroistočnoj obali u zavjetrini od bure zaštićen susjednim otočićem Sv. Petrom. Specifičnu simbiozu ovih dvaju otoka potvrđuje ilovičko groblje koje se nalazi na Sv. Petru. Selo Ilovik nastalo je prije dvije stotine godina, kada su se težaci iz Velog Lošinja kupovinom zemlje dotadašnjeg osorskog biskupa trajno nastanili na otoku. Otok Sv. Petar je danas nenastanjen, ali su na njemu prisutni nalazi materijalne kulture iz razdoblje antike kao i na Iloviku. Prvi tragovi čovjeka na Unijama datiraju iz prahistorije. Najstariji podatak je glagoljski natpis na golemoj kamenici za ulje iz 1676. godine. Selo je novije, a zanimljiva u slici naselja je igra kuća koje svojim zabatima gledaju more gotovo ne zaklanjajući jedna drugu u nekoliko redova po dubini blage padine.


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

LJEČILIŠTE VELI LOŠINJ „POD JAVORI“

Lječilište Veli Lošinj je smješteno izvan urbane jezgre gradića Veli Lošinj, u perivoju punim egzotičnog mediteranskog bilja. Raspolaže s 220 kreveta raspoređenih u tri cjeline: Zgrada park 1 i Vila Letić pogodne za smještaj organiziranih grupa i Zgrada Park 5 novijeg datuma pogodne za individualni smještaj (recepcija, sobe s kupaonom, tv-sala).

Lječilište raspolaže s uređenim šetnicama kroz park, igraonicom i igralištem za djecu, kombiniranim rukometnim, nogometnim, košarkaškim i odbojkaškim igralištem i stolovima za stolni tenis.


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Nadam se da sam Vam barem malo dočarao gdje su smještene i gdje će daljnjih tri tjedna Anja i mama Jasmina boraviti.

Što se tiče njih dvije, super su se smjestile i za sada nemaju nikakvih problema.
Osoblje je jako susretljivo i uljudno. Smještaj je i više nego odličan a i hrana je super.
Anjica ima sve potrebno, od fizikalne terapije pa sve do terapije za dišne putove (inhalacije, drenaže i sl) a najviše uživa u dugim ranojutarnjim i kasno večernjim šetnjama uz more.

Toliko za sad od mene, veliki pozdrav wave Vam ostavlja tata Tomislav.


Post je objavljen 05.05.2008. u 17:50 sati.