Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Milan"Erotel"Bandic prozvan zbog mucki sa zemljistem:KUPI NJIVU,PRODAJ GRADJEVINSKU PARCELU

Zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic nasao se u sredistu afere u vezi sa zemljistem.Naime,nekoliko mesetara jeftino je pokupovalo njive na zagrebackoj periferiji,koje su naknadnim izmjenama generalnog urbanistickog plana uvrstene u gradjevinsku zonu,cime je i cijena tog zemljista visestruko povecana.
MILIJUNSKE ZARADE
Kako su njive otkupljivane za 18 do 30 eura po kvadratu,a vrijednost se tih kvadrata sada procjenjuje na najmanje 230 eura,cijeli taj"posao"donijet ce zaradu od oko 16 milijuna eura,a vjerojatno i vise jer je za to zemljiste zainteresirana jedna velika trgovacka tvrtka.
U svemu tome Bandica kompromitiraju dvije cinjenice-prvo,mesetari su,dokazano,u prijateljskim vezama s Bandicem i njegovim bliskim suradnikom,sefom Zagrebackog holdinga(koji objedinjuje sva gradska komunalna i srodna javna poduzeca),i drugo,kronologija kupnje dotad ne bas vrijednog zemljista poklapa se s donosenjem odluka o prenamjeni koristenja tog istog zemljista.
Ovaj slucaj,medjutim,nije nikakav specifikum Zagreba.Vec godinama je javna tajna da se pojedinci sirom Hrvatske bogate po gore opisanoj formuli,sto je posebno rasirena praksa na jadranskoj obali i otocima,odnosno u blizini turisticki atraktivnih destinacija.
KORUPCIJA VLASTI
Recept je jednostavan:dovoljno je imati dobre veze s vladajucom garniturom u opcini-gradu-zupaniji-drzavi i na vrijeme doznati koje ce bezvrijedne parcele novim urbanistickim planovima uci u zlata vrijednu gradjevinsku zonu.Ili,jos drasticnije,sumnja se da su mnogi utjecajni mesetari cak i diktirali promjene planova koje im idu u prilog.
U oba slucaja,dakako,rijec je o korupciji vlasti,a sto je i jedan od razloga zbog cega Hrvatsku vec godinama proziva EU.
("Oslobodjenje")

Post je objavljen 04.05.2008. u 12:20 sati.