Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shirov1

Marketing

Grand prix - Baku

Igrači ulaze u poslijednja 3 kola prvoga turnira Grand Prix u Bakuju. Podsjecamo to je samo jedan u nizu nekoliko sličnih turnira a organizirani su po uzoru na ATP turnire u tenisu. Razlika je u tome, da nije Open te da ga igraju samo igrači sa pozivnicama. Turnir bi bio zanimljiviji da su igrali i preostali igrači iz top 10 pa da pokažu tu svoju snagu (poznato je da takvi igrači izbjegavaju takvu vrstu turnira i opene da ne gube na rejtingu).

Image Hosted by ImageShack.us


Zanimljivo je još i to da se partije iz Grand Prixa igraju do teoretskog remija i da se igrači ne mogu poslije nekoliko poteza sporazumjeti na remi. Zato su neke partije i bile igrane u "mrtvim" remi pozicijama dok nisu igrači reklamirali sucu teoretski remi poziciju. Naravno sudac je samo ukoliko je takva pozicija opisana u FIDE priručniku kao remi pozicija smio upisati podjelu poena. Možda i zbog toga razloga ne čudi što na tom turniru nema Leka, Kramnika, Gelfanda i sličnih igrača.

No da se mi vratimo našemu turniru. U ciljnu ravninu će navjerojatnije zakoračati prvi 25 godišnji moskovaljanin Aleksandar Griščuk. Za sebe kaže da nije previše motiviran za šah, iz šahovske "elite" je izletio prije nekoliko godina i zbog "niskog" rejtinga (18. igrač na svijetu) više nije tako čest gost zatvorenih elitnih i dobro placenih turnira. Njegova največa opsesija u ovom trenutku je poker kojim se bavi i profesionalno. Šteta za tako mladog igrača pošto je puno obećavo - više čak nego mladi Carlsen i Karjakin zajedno.

Da Kinezi postaju prava opasnost za europljanine pokazuje odlican rezultat mladog Wang Yuea. Iznanadjujuce Carlsen i Radjabov (imali smo ih prilike ove godine vec pratiti na super jakim turnirima) tek na 5. i 7. mjestu.


Besplatne komentare partija GM Azmaiparshivilija mozete pratiti na playchess serveru pod audio and video te kliknete Fide. Video intervjue možete pogledati ovdje.







Post je objavljen 03.05.2008. u 15:04 sati.