Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Isprazna sindikalna demagogija

Sindikalna peticija za raspisivanjem referenduma o ukidanju saborskih mirovina puka je demagogija i doživjet će fijasko. Preko 180. tisuća građana Republike Hrvatske, po deset osnova koristi povlaštene mirovine, a samo njih 380 su korisnici dužnosničkih mirovina.

Dakle, da su sindiklaci mislili ozbiljno provesti akciju oko ujednačavanja mirovina (bijedne crkavice od najniže radničke mirovine 1400 kuna) i one povlaštene zatražila bi potpisivanje peticije za ukidanje svih povlaštenih mirovina.

No, nije kvaka u tome da zastupnici imaju mirovine od 8 do 12 tisuća kuna nego u tome zašto osobe,koje su poput moje majke radile 42 godine, nemaju veće mirovine koje bi im osigurale život dostojan čovjeka. Nažalost neće ukidanje ili smanjene zastupničkih mirovina(njih je samo 380) bitno popraviti standard ostalih milijun i nešto tisuća umirovljenika u Hrvatskoj.I to je istina koju valja reći.

Čelnica najvećeg sidnikata trebala bi konsoilidirati vlastite redove i ugledati se na srednjoškolce.Samo pametne i argumentirane akcije mogu proizvesti pritisak na Vladu i resorne ministre. Od prvomajskih uranaka, u kojima domninira red govorancije, red glazbe i porcija graha, nema ništa.

Štoviše 180.tisuća povlaštenih mirovina stoje porezne obveznike pola milijarde kuna godišnje i te mirovine obračunavaju se po posebnom zakonu. E na to bi sindikati trebali udariti a ne prodavati jeftinu demagogiju. Misle li ozbiljno 450 tisuća potpisa prikupljat će za tu inicijativu.

Istina, ono što može bosti oči kod zastupnika umirovljenika jest pravo da mogu sa 20 godina staža,te dvije godine i jednim danom manadata u saborskim klupama uživati u visokoj mirovini. No tu su i zastupnici koji ,ako uzastopno ostvare tri manadta, imaju pravo na mirovinu bez obzira na godine starosti (Jozo Radoš, Zlatko Kramarić.......).

No postavlja se pitanje zašto Ana Knežević i ostale sindikalne vođe nisu 2005. podržali prijedlog koji je uputio zastupnik Dragutin Lesar za ukidanjem svih povlaštenih mirovina? Je li razlog tome što je tada vladala ljubavna idila između Sanadera i sidnikata ili je sada ponestalo tema pa je uvijek dobrodošla demagogija o povlasticama zastupnika?

A zapravo sindikalisiti bi bili uvjerljiviji kad i sami ne bi uživali mnoge privilegije i solidne plaće a nekima nije strano ni uzimanje sindikalnog novca za osobne potrebe.Sve to skupa umnogome dovodi u pitanje vjerodostojnost njihovih najnovijih akcija.





Post je objavljen 03.05.2008. u 14:15 sati.