Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Knjiga, konvencija, knjiga, konvencija

Vrijeme leti! Tek što je završio Sferakon, eto me u Sečovlju na drugoj slovenskoj SF&F konvenciji Konfuzija. Upravo sam završio s predavanjem o istarskom vampiru Juri Grandu, nekima se čak i svidjelo!

A između Sferakona i Konfuzije stiglo se i obaviti jednu književnu promociju. Prenosim iz mojijeh novina:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

PREDSTAVLJENA KNJIGA IGORA GRBIĆA »U DOBA VREMENA«

Nadahne ga čak i korejska gramatika

Svatko bi sebi trebao definirati prostor zavičaja, a za mene taj prostor nije fizički, već prostor moje duše, pojasnio je Igor Grbić vlastito promišljanje zavičajnosti

PAZIN - Knjiga eseja »U doba vremena« pjesnika, prozaista, esejista i prevoditelja Igora Grbića, u izdanju zagrebačkog Durieuxa, predstavljena je u utorak u pazinskoj Gradskoj knjižnici. Nažalost, posjetitelji su se mogli izbrojiti na prste.
Moderator Davor Šišović pulskog je autora najavio kao samozatajnog i skromnog pisca koji pronicljivo i duhovito u djelima suprotstavlja svjetove. Dihotomiju autorovih tekstova približio je čitanjem eseja »Zagonetno« iz predstavljene knjige te upitao autora kako uspijeva uspostaviti red između znanstvenog i poetskog diskursa.
- Čak i čitanje korejske gramatike na plaži može me nadahnuti da napišem pjesmu ili prozni tekst, duhovito je pojasnio Grbić te je dodao da na takav način razmišlja i doživljava svijet. Programska mu je želja progovoriti iz mnogostrukih perspektiva te time inicirati duhovni potres kod čitatelja, a uživa spajati naizgled nespojive svjetove. Prednost daje književnosti koja ima težište u književniku, naspram one koja nastaje reakcijski. Kao dobri poznavatelj indijske kulture upozorio je na još uvijek prisutnu kulturnu eurocentričnost, koja je primjerice vidljivija u antologijama svjetske književnosti.
- Svatko bi sebi trebao definirati prostor zavičaja, a za mene taj prostor nije fizički, već prostor moje duše, pojasnio je autor vlastito promišljanje zavičajnosti te dodao da je zavičajna poezija u nas vrlo loša, jer preteže naglasak na zavičaju, a ne na poeziji.
Grbić je poznat po književno-znanstvenom djelu »Istrija glagoljušta«, za koju je 2005. godine dobio nagradu Kiklop za najbolje debitantsko ostvarenje. Na pulskom Filozofskom fakultetu predaje sanskrt, a na Visokoj učiteljskoj školi englesku književnost.

A. DAGOSTIN


I idemo dalje...



Post je objavljen 02.05.2008. u 23:23 sati.