Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Susret HKM zaključen programom u stotinjak župa Varaždinske biskupije

Prenosim sa KNI-a.

Drugog dana Susreta hrvatske katoličke mladeži, u nedjelju 27. travnja, program je za 20-tak tisuća sudionika SHKM-a organiziran u župama Varaždinske biskupije. Nakon noćenja gostujućih sudionika u sedam tisuća obitelji u 98 od 104 župe biskupije, mladi su se zajedno sa svojim domaćinima okupili na nedjeljnim misama u župnim i samostanskim crkvama kojima je prethodio prigodan pretprogram s predstavljanjem župa i krajeva gostujućih hodočasnika i domaćina.

Od gotovo 18.000 gostujućih hodočasnika iz drugih hrvatskih nad/biskupija i inozemstva, prenoćilo je njih oko 16.500, dok su se ostali vratili u svoje biskupije nakon mise prvoga dana. Mladi iz Varaždinske biskupije prenoćili su u svojim domovima te su bili domaćini svojim kolegama po mladosti s kojima su se susreli na programu u župama i podijelili radosno zajedništvo i žar agapea na zajedničkom objedu kojeg su priredile župe, lokalne udruge i mjesne vlasti. Većina hrvatskih biskupa, nazočnih na središnjem slavlju prvoga dana, vratili se u svoje biskupije zbog ranije preuzetih obveza, a osmorica su se zadržali i u nedjelju te su predvodili mise u mjestima s brojnim hodočasnicima.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u katedrali u Varaždinu misu, kojoj je prethodio prigodni program s predstavljanjem mladih iz Dubrovnika, Sv. Martina pod Okićem, dvije zagrebačke župe, Subotice te Presnača i Banja Luke iz BiH. To je dio mladih koji su prenoćili u obiteljima pretežito na području župe sv. Nikole biskupa, na čijem se teritoriju nalazi katedrala. Sve je nazočne na početku programa pozdravio predsjednik Središnjeg organizacijskog odbora vlč. mr. Damjan Koren, predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral mladih i Katehetskog ureda, koji je podsjetio na ciljeve Susreta mladih kako bi ih sudionici što bolje zapamtili i u mislima ponijeli sa sobom.

Naglasio je da je jedan od ciljeva okupiti mlade na jednom mjestu kako bi u zajedništvu posvjedočili svoju vjeru i pokazali da mladi ljudi u našoj domovini vjeruju u Krista i vrednote evanđelja. Želja je također mladima uputiti poruku Susreta i hrvatskih biskupa, ne samo na središnjoj misi, nego i kroz višemjesečne pripreme za susret. Konačno, susretom se mlade želi potaknuti da što prije učine korak prelaska iz tradicijske vjere u osobnu svjedočku i življenu vjeru, kako bi u svoju životnu svakodnevicu usađivali vrednote evanđelja. Izrazio je nadu da će mladi ponijeti te misli sa Susreta mladih u Varaždinu i da će se često sjetiti stolca postojanosti duhovnog života koji stoji na četiri temelja – prihvaćanju nauka apostolskog, življenom zajedništvu, redovitom euharistijskom lomljenju kruha, te nezaobilaznoj molitvi – bez kojih neće moći živjeti vrednote evanđelja, kao što ih nije mogla ni prva kršćanska zajednica.

"Želim vama mladima da poruka ovog Susreta živi u vašim srcima i bude uistinu življena u vašim životima", poručio je sudionicima vlč. Damjan Koren, koji je sa svojim suradnicima dao najveći doprinos pripremi i ostvarenju SHKM-a u Varaždinskoj biskupiji. Predvodeći misno slavlje u majci svih crkava biskupije zajedno s desetak svećenika, među kojima su bili i gostujući, biskup Mrzljak kazao je kako su se dan nakon veličanstvenog događaja na stadionu Slobode u Varaždinu sudionici Susreta raspršili po cijeloj Varaždinskoj biskupiji te sudjeluju na misama u stotinjak župa. U homiliji je biskup istaknuo da okupljeni žele neoslabljenim i pojačanim zanosom slaviti dane u čast Isusa Uskrslog ugledajući se na prvu Crkvu koja je bila postojana u temeljnim postavkama koje joj je dao Isus.

"Potaknuti tom prvom Crkvom, i mi danas u 21. stoljeću želimo biti prava Isusova Crkva", rekao je mons. Mrzljak dodavši da su veliki događaji na kojima se okupljaju vjernici ujedno veliki znakovi Crkve. Naglasio je da je središnji događaj SHKM-a po mišljenju mnogih bio veličanstveno slavlje mlade hrvatske katoličke Crkve koja se okupila zahvaćena Duhom Božjim. Poručio je kako susret nije svrha i cilj sam sebi, nego je želja potaknuti mlade da Kristov spomen bude djelatan u njihovim životima. Podsjetivši kako je i prva Crkva imala poteškoća u svom zajedništvu i rastu, biskup je pozvao mlade da ih takav zajednički susret ohrabri i ojača u svladavanju teškoća kako bi zahvaćeni Duhom Božjim mogli se uputiti za Isusom i s Njime kroz život, kako bi njihova vjera uistinu postala djelotvorna u osobnim životima, te u njihovim obiteljima, školama i radnim mjestima.

Govoreći o evanđelju kao izazovu za svakog čovjeka, biskup je istaknuo kako Crkva potiče da se prihvate vrednote evanđelja koje ona nema pravo mijenjati niti prilagođavati izazovima vanjskog svijeta. Pozvao je mlade da budu otvoreni prihvaćanju vrednota evanđelja: "Koliko ćete biti otvoreni Duhu Svetome, toliko ćete biti živa zajednica Božjeg naroda i toliko djelotvorni u življenju vjere i toliko postojani kao kršćani", poručio je biskup mladima. Na misi liturgijsko pjevanje animirao je VIS "Proroci" iz Subotice. Nakon mise zajednički objed s druženjem priređen je u prostorima Biskupskog dvora nedaleko od katedrale.

Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, domaćin idućeg Susreta mladih 2010. godine, predvodio je misu u Trnovcu kod Varaždina, župi koja je primila 460 mladih iz 7 nad/biskupija, i to iz Zagrebačke, Riječke, Splitsko-makarske, Požeške, Hvarske, Porečko-pulske, te Vrhbosanske.

Šibenski biskup Ante Ivas predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Nikole u Koprivnici, koja je ugostila mlade iz Mostarske biskupije.

Hvarski biskup Slobodan Štambuk predvodio je misu u župnoj crkvi Sv. Nikole u Čakovcu koja je primila skoro 500 mladih, uglavnom članova FRAME iz više župa Zagreba, Rijeke, Vukovara i Osijeka.

Banjalučki biskup Franjo Komarica predslavio je misu u župnoj crkvi u Prelogu, koja je ugostila 370 mladih iz Zagrebačke, Splitsko-makarske, Riječke, Gospićke i Mostarske nad/biskupije.

Pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić predvodio je misu u svojoj rodnoj župi Petrijanec, koja je bila domaćin za 300 mladih iz Dubrovnika, Zadra, Splita, Rijeke i Sarajeva.

Pomoćni biskup đakovački i srijemski Đuro Hranić predvodio je misu u Ivancu koji je primio oko 350 sudionika iz Zagreba i Subotice.

Pomoćni biskup đakovački i srijemski Đuro Gašparović misu je služio u Novom Marofu, gdje je stiglo 500 mladih iz Porečko-pulske biskupije.

Popodnevnim oproštajima od domaćina i željom za budućim susretanjima na susretima mladih završio je jubilarni peti Susret hrvatske katoličke mladeži Varaždin 2008.

Post je objavljen 02.05.2008. u 11:18 sati.