Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Ovo je nemoguće u Hrvatskoj


Šef obavještajaca bez posla?

BERLIN - Šef BND-a, Ernst Uhrlau, mogao bi ostati bez položaja nakon što je otkriveno da je BND od lipnja do studenoga 2006. godine pratio e-mail korespondenciju reporterke tjednika Spiegel Susanne Koelbl, koja je izvještavala iz Afganistana. Slučaj je posebno dobio na težini nakon što je otkriveno da je u njezin kompjutor ubačen “trojanac” da bi se pratila korespondencija s afganistanskim ministrom trgovine Aminom Farhangom.

Sam predsjednik BND-a Uhrlau za slučaj je navodno saznao tek u prosincu, te je sam novinarku obavijestio i osobno joj se ispričao, ali politički pritisak na njega raste. Već su pale tri smjene u krugu njegovih najbližih suradnika, a Uhrlau je dao iskaz bes prisutnosti javnosti.

U međuvremenu, pozivi za njegovom ostavkom sve su glasniji. Ministarstvo vanjskih poslova pokušava pak sanirati štetu, pa navodi kako je suradnja s Kabulom i dalje ”bliska i puna povjerenja”.Ovo inače nije prvi ovakav slučaj, još 2005. godine otkriveno je da BND prati novinare.

Jutarnji list / hnd.hr


U nas na traženje SOA-e Glavni državni odvjetnik nalaže policiji obradu nad blogerom, kojeg SOA već dulje vrijeme nadzire i komentira po njegovu blogu i nikom ništa.

Dobru dijagnozu zašto je tomu tako u sličnim slučajevima daje Sanja Sarnavka upitana za komentar inicijative Povjerenstva za praćenje politike ravnopravnosti spolova u medijima:

O odjeku koji će predstavke izazvati u državnim institucijama predsjednica B.a.b.a Sanja Sarnavka rekla nam je da ne zna da li će institucije odraditi svoj posao i da je vrlo teško u zemlji poput Hrvatske bilo što prognozirati.

- Kod nas se nitko ne drži zakona nego interesa. Ako netko u svemu tome pronađe svoj interes onda će se i stvar dogurati do kraja – rekla je Sarnavka te dodala da po dosadašnjoj praksi u ovom slučaju, a to je dugo čekanje na izvještaje i proglašavnje tajnom mnogih dokumenata, ne može predvidjeti ishod i učinak ovih predstavki. Napomenula je da udruge sigurno neće lako odustati od svojih nastojanja da institucije djeluju do samog kraja u ovom slučaju.

Javno. com, 01. 05. 2008.


Uopće ne vidim opravdanja da nas netko primi u "Europsku kuću" u koju bi mi htjeli pošto-poto ugurati svoje zakorovljeno dvorište i smeće pod tepisima.


Post je objavljen 02.05.2008. u 09:42 sati.