Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Cvijet kao simbol...



Ovaj cvijet je bio prepoznatljiv simbol socijalističke ikonografije. Nakon pada režima taj cvijet je prilično zapostavljen i zaboravljeno je da je on postoji puno duže od naših društvenih podjela i da je kroz povijest imao različita značenja.
U staroj Grčkoj ovaj je cvijet bio simbol naklonjenosti bogova, a doslovan prijevod s Grčkog bi bio „BOŽANSKI CVIJET“!
. Zbog česte jezične zamjene ovog cvijeta s mirodjijom koju nazivamo klinčićem, karanfilu su se kroz povijest često pripisivali simboli vezani uz oblik i svojstva ovog začina.
Klinčić oblikom podsjeća na čavao, crveni je karanfil u kršćanstvu postao simbolom raspeća a samim tim i simbol žrtvovanja, milosti i ljubavi, a bijeli klinček simbolom Marijine čistoće i ljubavi. Kako je slovio kao učinkovit afrodizijak, klinčić je na Istoku smatran simbolom ljubavi, a dolaskom u Evropu postaje simbolom zaručnika i ljubavne naklonosti. Posebno se ovo odnosi na ružičaste karanfile. Klinčić je u Evropi zbog svoje visoke cijene bio dostupan samo plemstvu, pa ga srećemo i kao simbol bogatstva i oholosti.
Kad je 1. svibnja 1890. došlo vrijeme za proslavu, u Njemačkoj je još bio na snazi tzv. Zakon protiv socijalizma, koji je zabranjivao okupljanja svake vrste. Da bi izbjegli ovu zabranu, sindikalci su se okupljali povodom zajedničkog izlaska u lokale s vrtovima. Nisu smjeli nositi zastave, niti bilo kakve druge političke simbole, tako su se dogovorili da zadjenu crveni karanfil za rever i nose ga kao znak raspoznavanja istomišljenika.

Karanfil je postao simbolom zajedništva, koji nose milijuni ljudi širom svijeta povodom 1. svibnja.

Blogeri sretan Vam Praznik rada!

Danas je i 13. obljetnica akcije Bljesak.... pa neka ovaj crveni karanfil bude u spomen na sve one koji su stradali u toj akciji.

Klinček stoji pod oblokom

Klinček stoji pod oblokom,
klinček stoji pod oblokom.
Na njega gledi mila rožica
z črnim jokom.

Nikoga ni nutri čuti,
nikoga ni nutri čuti,
stani grlice, mila rožice,
oblok otpri.

Rada bi ti otpirala,
rada bi ti otpirala
samo da se ne oca, matere,
ja bojala.

Kaj su tebi otec, mati,
kaj su tebi otec, mati,
evo sam ti aj, mila rožica,
ljubav prava.

Narodna




Post je objavljen 01.05.2008. u 11:57 sati.