Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rolltide

Marketing

1.5.2008.,13.godišnjica Vojno-redarstvene akcije "Bljesak"

Operacija Bljesak - vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH.
Započela je 1.svibnja 1995.,kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.
U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.
Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije "Otkos 10" iz prosinca 1991.kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije.
Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991.spriječilo je potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.

Operacija je počela 1. svibnja 1995. ujutro u 5:30,napadom HV-a na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave RSK snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade te niza specijalnih,pričuvnih,domobranskih i policijskih postrojbi.
U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju,poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije,a 162 su ranjena.

Napad je izveden na nekoliko smjerova:sa zapada od Novske prema Okučanima s pomoćnim krakom na jug prema Jasenovcu,a s istoka od Nove Gradiške, akođer prema Okučanima,s pomoćnim krakom prema Staroj Gradiški.
Nastupima prema Okučanima, koji su išli autocestom odnosno paralelno s njom,nastojala se presjeći enklava i rasjeći te potom razbiti glavne snage neprijatelja,do su pomoćne snage imale zadaću da izbijanjem na Savu kod Jasenovca i Stare Gradiške spriječe eventualnu intervenciju VRS te zaposjednu državnu granicu.

U Okučanima je sve spremno za sutrašnju manifestaciju...
Doći će i Mesić,Sanader,Kosorka i mnogi drugi političari,koji će u 10 h položiti vijence ispred spomenika branitelja u središnjem parku Okučana.
Nakon toga slijedi misa za sve poginule i ranjene branitelje,a nakon toga je ručak.
Oko 13,14 h,na igralištu "NK Psunj Sokol" će biti neke akrobacije naših vojnika i ostalih...
Gledatelji će moći vidjeti i nekoliko vojnih kamiona,tenkova i nekih oružja.
Koliko sam čula,skakat će padobranom iz helikoptera,kao što je bilo i za jubilarnu 10. obljetnicu,ali vjerujem da će nam još toga pripremiti.
U poslijepodnevnim satima bit će održane sportske igre,a u 22h je veličanstveni vatromet koji traje 5,6 min.
Eto,tko može doći u Okučane,neka dođe,vjerujem da mu neće biti dosadno,hehe...

Pozdrav svima...wavehrvatska




Post je objavljen 30.04.2008. u 18:38 sati.