Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

I nakon Tuđmana - Tito!


Na pitanja o posjetu Bleiburgu, ponovio je da neće posjetiti Bleiburg dok se ne utvrdi točan broj žrtava na Križnom putu. Svi su na Križnom putu bili žrtve, no to ne znači da su bili nevini, ali isto tako svima je trebalo omogućiti pravično suđenje, ponovio je Mesić i dodao da ni Tito nije otišao Jasenovac jer se manipuliralo s brojem žrtava u tom logoru.


Slobodna Dalamacija/Hina


Javljaju mi povjerljivi izvori da je osiguranje predsjednika Stjepana Mesića nakon još nedokazanog atentata na njegova prijatelja Ivu Pukanića, u izvanrednom stanju. Navodno je čelnik SOA-e Tomislav Karamarko dobio od Ureda Predsjednika zadatak pronaći potencijalne atentatore na Stjepana Mesića. Čini se da je na djelu scenario s početka Mesićeva prva mandata kada je baš Pukijev Nacional senzacionalno objavio da se na Predsjednika sprema atentat i da se to saznalo do jednoga agenta BND-a. Sticajem okolnosti poznajem tog agenta BND-a i on mi je ispripovijedio da je Mesić prethodno boravio u kod njega u vikendici kod Duge Rese u društvu Jasne Babić, Nacionalove novinarke i da su ga oboje tražili da da interview za Nacional u kom bi Vicu Vukojevića optužio da je radio za UDBA-u kad je zajedno s agentom robijao na Svetom Grguru.

- Ja u to nisam bio siguran i odbio sam dati takvu izjavu. Mesić je bio nezadovoljan, ali smo nastavili pričati o drugim stvarima jer se dugo poznamo i surađivali smo osobito kad je izišao iz HDZ-a i s Manolićem i Boljkovcem osnovao HND. Bili smo si bliski i preko mog prijatelja Silvija Degena, a surađivao sam i s njegovim savjetnikom Tomislavom Jakićem. No, ja mu tada nisam spomenuo da se na njega sprema atentat, pa me jako začudio članak u Nacionalu koji je objavljen nakon našega susreta, rekao mi je poznanik kojega su u Pukijevim novinama predstavili kao agenta BND-a.

Puki je zakuhao s jedne strane, pa je Mesić otvorio preko Fumića front sa Crkvom ne bi li se skrenula pažnja. E sad, da se održi frka, bilo poželjno da se pojavi info kako je Ured Predsjednika zaprimio pisma potpisana sa General Hopp i Zapovjednik Domagoj i SOA će dobiti signal da intezivira potragu za sumnjivcima koji su prijetnja našemu Predsjedniku, a Stipe Mesić će biti potencijalna žrtva koju treba žaliti, a ne raspravljati o nepodopštinama i glupostima koje sve učestalije priređuje javnosti.

Tako je i danas izvalio neviđenu glupost uspoređujući se s Titom. Tkogod ima zrno soli u glavi zna, a zanimao se za spomenutu probletiku, zna da je Tito podupirao, ako ne i podsticao jasenovačku mitomansku brojku, a ne da mu je smetala. Isto tako, Tito nije odgovoran za jasenovačke žrtve, ali jest za blajburške. I treće, tek se nakon Titove smrti, potkraj osamdesetih, počelo u javnosti slobodnije raspravljati o "Jasenovcu" i "Bleiburgu". Tito je najviše kriv što se i danas bavimo ovim temama na tako mučan način. Iza njega slijedi Tuđmanova odgovornost što je devedestih davao prednost preuveličavanju partizanskih i komunističkih zločina i umanjanivanju zločina ustaša. A od 2000-e glavni kočničar procesu ozdravljenja društva kroz suočenje s prošlošću je Stjepan Mesić

P.S. Ispričavam se ravnatelju policije Marijanu Benku što sam pred koji mjesec napisao da je ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko zaposlio njegovu suprugu u tajnoj službi. Naknadnom provjerom ustanovio sam da je došlo do zabune koju ne bih posebno obrazlagao da se ne dovedem u situaciju da opet budem osumnjičen za odavanje državnih tajni.


Post je objavljen 30.04.2008. u 16:04 sati.