Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Gruzija optužuje Moskvu da priprema oružani napad!

Gruzijski ministar vanjskih poslova David Bakradze optužio je u srijedu Moskvu da priprema "vojnu agresiju velikih razmjera" nakon najavljenog pojačanja ruskih snaga na području Abhazije i Južne Osetije.

"Teško je povjerovati da se sve ovo poduzima radi mira, to je zapravo početak oružanog napada velikih razmjera", rekao je u Bruxellesu.

Rusija, koja optužuje Tbilisi da priprema "vojnu operaciju" protiv Abhazije, objavila je u utorak da će povećati broj svojih vojnika na abhaškom teritoriju kao i u Južnoj Osetiji, drugom pobunjenom području u Gruziji.

Ni Moskva ni Tbilisi nisu obavijestili NATO o pokretanju postrojba u Abhaziji i u Južnoj Osetiji, o tomu će se u srijedu razgovarati na sjednici u sjedištu Saveza, izjavio je u srijedu čelnik NATO-a.

"Ništa nije službeno objavljeno", rekao je taj čelnik koji nije htio otkriti identitet, nekoliko sati uoči sjednice veleposlanika zemalja članica NATO-a.

"Siguran sam da će veleposlanici razgovarati o tome", istaknuo je. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer već je o tom pitanju razgovarao s ruskim veleposlanikom u NATO-u Dmitrijem Rogozinom, dodao je.

Moskva i Tbilisi gotovo svakodnevno razmjenjuju oštre izjave, napose otkako je Rusija 16. travnja najavila jačanje veza s Abhazijom i s Južnom Osetijom, kao odgovor na priznanje neovisnosti Kosova na Zapadu.

Nakon separatističkih sukoba početkom 1990-ih, ruske snage za posredovanje s 2.000 do 3.000 ljudi raspoređene su u Abhaziji pod pokroviteljstvom ZND-a (bivše sovjetske republike, osim baltičkih država). U Južnoj Osetiji razmještene su snage u kojima uz domaće sudjeluju gruzijski i ruski vojnici.

Post je objavljen 30.04.2008. u 13:38 sati.