Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO : Javier Cercas - 'Salaminski vojnici' (Fraktura, 2008.)



Javier Cercas:
'Salaminski vojnici '

Roman
izd. Fraktura
Broj stranica: 200
Uvez: tvrdi s ovitkom
Prijevod: sa španjolskoga Silvana Roglić
Cijena: 139,00 kn

Riječ izdavača



Roman 'Salaminski vojnici' suvremenoga španjolskoga književnika Javiera Cercasa nastao je prema istinitoj, gotovo legendarnoj priči iz Španjolskoga građanskog rata. Cercas je brižno istražio priču o čudesnu spasenju pisca Rafaela Sáncheza Mazasa, osnivača fašističke Falange, te napisao jedan od ponajboljih romana posljednjeg desetljeća. Pred kraj rata Mazasa su u Barceloni uhitili republikanci i odlučili ga pogubiti. Mazas slučajno umakne u šumu, a u potrazi za njim ugleda ga vojnik te ga pušta da pobjegne. Pripovjedač pokušava ispod slojeva propagande i mita pronaći istinskog heroja, vojnika, običnoga malog čovjeka koji nije želio biti egzekutor, već je i u najgorim ratnim uvjetima zadržao ljudskost.
Javier Cercas je romanom 'Salaminski vojnici' duboko prodro u ranu španjolskoga društva podijeljenoga Građanskim ratom i na fascinantan način ispripovijedao priču o povijesti, junaštvu i sjećanju.

Javier Cercas, romanopisac, publicist i pisac kratkih priča, rođen je 1962. u Ibahernandu u Španjolskoj. Na Sve­učilištu u Geroni predaje španjolsku književnost i stalni je suradnik katalonskog izdanja El Páisa. Objavio je zbirku pripovijedaka 'Relatos reales (Istinite priče, 2000.)' i dva hvaljena romana, 'El móvil (Motiv, 1987.)' i 'El vientre de la ballena'. Svjetski uspjeh postigao je romanom 'Salaminski vojni­ci', koji je ubrzo po objavljivanju na­građen Nagradom katalonske udruge knjižara Premi Llibreter, nagradom Pre­mio Ciutat de Barcelona, nagradom žirija pisaca Premio Salambó, nagradama Premio de la Crítica de Chile, Premio Qué Leer, Premio Extremadura i Premio Grinzane-Cavourte te u Ve­likoj Britaniji nagradom Independent Foreign Fiction Prize.
Roman je prodan u više od pola milijuna pri­mjeraka u Španjolskoj i preveden na petnaest jezika. David Trueba prema njemu je snimio istoimeni film.



Besplatno poglavlje ovdje





Post je objavljen 01.05.2008. u 10:23 sati.