Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ciciban

Marketing

Pobuna Hrvata u Dalju

29. 04. 2008. | 19:51 V.L

SKANDAL SDSS-ov prijedlog o izmjeni ulice zvjerski ubijenog policajca izazvao sukobe
Autor Željka Rački-Kristić



Kćeri ubijenog policajca Josipa Kemenija, Josipa i Matea
Foto: Davor Javorović


Osjećam se kao da mi uzimaju i ono malo dostojanstva! Zar nije dovoljna kazna nama Hrvatima što moramo gledati po Dalju četnike kojima su obnovljene kuće, koji su zaposleni u policiji? Zar im i ime moga oca smeta? – ogorčena je Josipa Kemenji inicijativom u Dalju vladajućeg SDSS-a kojom bi se šetalište koje nosi ime njezina oca Josipa Kemenjija, preimenovalo u šetalište utemeljitelja moderne klimatologije dr. Milutina Milankovića.

Uspomena na oca
Kako dodaje, otkako je čula za inicijativu kojom bi se diralo u uspomenu na njezina oca, pričuvnog policajca ubijenog zvjerski 1. kolovoza 1991. u OŠ Dalj, ne može spavati, a prošlu noć provela je pišući pismo ministrici Jadranki Kosor.

– Hrvatsko društvo gleda me kao privilegiranu, a ne gledaju da od svoje 10. godine živim bez oca. Moja sestra Matea od druge godine. Ta ulica mi je sve što mi je ostalo od oca i uvijek rado ljudima kažem – to je njegova ulica! Zar nije dosta i mojoj majci kojoj su u ratu ubijeni suprug, brat, stric, nećak i dva bratića? – dodaje Josipa napominjući da tko je bio Milanković malo znaju i Srbi.
Ideju o zamjeni ulica, kaže, smatra stoga čistom željom da se izbrišu imena onih koji su pobijeni jer su branili svoj dom. U Dalju, dodaje, ima ulica koje ne nose imena hrvatskih branitelja, no one većini u Mjesnom odboru nisu zanimljive.

Pokrenuta peticija
Osim obitelji ubijenoga policajca koja od ratnih godina živi u Osijeku jer im je povratak u Dalj prebolan, ogorčeni su i ostali stanovnici napaćenog sela hrvatske nacionalnosti koji su jučer pokrenuli peticiju kojom traže zabranu promjene imena.

– Svi smo razočarani. Josip Kemenji masakriran je s još četvoricom gardista u školi. Zašto dirati uspomenu na njega? Nećemo im dati! Zar im nije dosta što je obnovljena kuća dr. Milankovića? On je ionako tek rođen u Dalju, a život je proveo u Beogradu – revoltiran je i vijećnik MO Dalj Tomislav Hajduković koji je nakon pada sela proživio pakao srpskih logora. Ono čega se boje jest to da će – dođe li prijedlog na općinsko poglavarstvo proći i biti podloga za izmjene i drugih ulica koje nose imena ubijenih branitelja, policajaca i civila.

– Uz peticiju, podnijet ćemo i zahtjev da se Mjesni odbor podijeli na dva dijela – jedan neka bude srpski, a drugi neka bude naš – zaključuje on.




Post je objavljen 30.04.2008. u 00:57 sati.