Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Zemlju su dobili, zasijali, pa izgubili

Način i uvjeti gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem ne mogu se obavljati mimo zakonskih propisa koji su, istina, lokalnoj zajednici - gradovima i općinama, dali pravo da svojim Programom gospodarenja, odrede koliko će hektara oranica prodavati, koliko davati u zakup, a koliko će prepustiti državi za davanje oranica u koncesiju.


Praksa je drukčija
Iako je svima poznat postupak da bez suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, nema promjene načina gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem, u praksi se to često događa drugačije. Bilo je slučajeva da su lokalni političari, skriveni iza odluka svojih komisija ili vijeća, oranice ponekad dijelili po stranačkom, rodbinskom ili interesnom ključu.

Posljednji slučaj u Općini Pitomača, gdje je stotinjak novih korisnika ostalo bez 1100 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, samim tim i bez prava na državne poticaje za ovu godinu, pokazuje da Vlada i u tom dijelu skrbi oko državne imovine unosi više reda.
- Na žalost, Općina Pitomača nije postupila na način propisan Zakonom prilikom raspodjele 1100 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu te stoga nije bilo moguće izvršiti upis obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Upisnik, što je bio osnovni preduvjet za ostvarivanje prava na potporu. Upućujemo Općinu Pitomača i druge općine da poštuju zakonsku regulativu kako bi poljoprivredni proizvođači mogli ostvariti pravo na isplatu potpora, potvrdili su za Večernjak iz Ministarstva poljoprivrede.

Nacionalno blago
Ni današnja sjednica Skupštine Virovitičko-podravske nije mogla proći bez pitanja i rasprava o sudbini državnih oranica.

- Državno poljoprivredno zemljište je posljednje nacionalno blago koje se raspodjeljuje i bojim se, da se s njime ne upravlja na korist i dobro građana koji na takvo zemljište imaju pravo. Ne tvrdim da se sve općine i svi načelnici loše odnose prema gospodarenju poljoprivrednim zemljištem za koje su nadležni, ali se neki vrlo nekorektno ponašaju.

Načelnik Općine Pitomača prozvao je državnog tajnika Kuterovca zbog problema oko oranica koji su se pojavili u toj općini, a ne kaže da će seljaci imati štetu zato što je preraspodjela zemljišta obavljena na nezakonit način, upozorio je Josip Hrala, vijećnik i predsjednik ŽO HSS-a - ističući da, po zakonu, više nema zakupa oranica na godinu dana, pozivajući županijsku vlast da od općina traži dosljedno provođenje zakona.
Večernji list

POVIJEST:
Poljoprivredno zakonodavstvo:Upisnik poljoprivrednih gospodarstava
30.10.2007.-Općinska vlast u Pitomači jednostrano raskinula ugovore o zakupu zemljišta
30.10.2007.malo kasnije-Priopćenje Općine Pitomača vezano za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području općine
25.04.2008.-Pitomački poljoprivrednici ostali bez milijun kuna poticaja
29.04.2008.-SDP Vpž :Željo mastore, HDZ zbilja zna

Post je objavljen 29.04.2008. u 20:50 sati.