Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Kleronacionalistička farsa


Kolumne, komentari: <<< Natrag

Kleronacionalistička farsa


»Priče o genocidnosti naroda i o kolektivnoj krivnji izmišljotine su onih koji su zločine htjeli prešutjeti bježeći od vlastite odgovornosti ili suodgovornosti«, istaknuo je Mesić lani u Jasenovcu kao da je znao kako će ga sačekati baš ti koji bježe od istine i suodgovornosti.
Prošle godine, na Komemoraciji u Spomen-području prilikom obilježavanja 62. godišnjice proboja zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac (22. travnja 1945.) predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je kazao: »Opet se susrećemo ovdje na mjestu strašnoga zločina koji ne dopušta zaborav, susrećemo se da bismo odali počast nevinim žrtvama jasenovačke klaonice, da bismo se prisjetili tko su bili krvnici, a tko su i zašto bile žrtve. Ali, susrećemo se isto tako i da bismo uputili poruku ne samo preživjelim suvremenicima svjetskoga rata u kojemu se zločin genocida i holokausta dogodio, nego i današnjoj generaciji«. Nije bilo većih uzbuđenja. Ali ove godine, prije tjedan dana, Predsjednik je »zaoštrio« prigodnu poruku kazavši: »I danas ima gadova koji će reći da je sve ovo bilo izmišljeno«. Mesić se pozvao na riječi bivšeg predsjednika SAD-a Dwighta Eisenhowera koji je na kraju 2. svjetskog rata tražio da se dokumentira sve o nacističkim logorima »jer će se jednog dana naći neki gad koji će reći da je sve to izmišljeno«. I zbog toga se iz nekih katoličkih krugova traži Mesićeva isprika Katoličkoj crkvi zbog prošlonedjeljnog govora u Jasenovcu. Očito je da su neki »gadovi« prepoznali. Napali su ga i članovi episkopata, redovnici i redovnice, itd.

Mesić sije razdor i mržnju?!

Urednik »Glasa Koncila«, Ivan Miklenić, je otišao tako daleko da je Mesića optužio da je sudjelovao u zlouporabljenju skupa za ideološki obračun i za neargumentirano optuživanje drugih. Točnije, Miklenić piše ove strašne rečenice: »Kad se na takvim komemoracijama događaju devijacije, onda je to često sijanje novoga sjemena mržnje, razdora, nepravde«. Kaptolski urednik tvrdi da Mesić nastavlja podgrijavati jasenovački mit jer, piše, upravo tendenciozne jasenovačke komemoracije za sve vrijeme komunističkoga režima u bivšoj saveznoj državi sijale su sjeme razdora, mržnje, i to je sjeme niklo brojnim koncentracijskim logorima u Srbiji za Miloševićeva režima kroz koje su prošle tisuće nevinih ljudi samo zato što su Hrvati, od kojih su neki izgubili i život, za neke se ni danas ne zna, a svi imaju fizičke ili psihičke posljedice. Miklenić, kao, ne želi ulaziti u problematiku nazivanja »gadovima« nekih koji će navodno »reći da je sve bilo izmišljeno«, ali ipak ulazi, i to ovako: »(Predsjednikove) riječi (...) izazivaju veliko čuđenje jer odražavaju ili nepoznavanje događanja i procesa na tlu biše savezne države ili predstavljaju politički govor kojemu su od same istine i objektivnosti važniji neki drugi politički ciljevi...«.

NDH stvorili primitivni rasisti

Miklenić svoj udar ispod pojasa Mesiću zaključuje ovako: »Doista je čudno da Predsjednik Republike Hrvatske pobija u samom Jasenovcu očitu istinu o manipulaciji i istinu o dugovjekom pokušaju da se hrvatski narod prikaže kao genocidni narod. Takav postupak jednoga predsjednika neke države vjerojatno se još nikada nije dogodio niti će se dogoditi...«. Da, da. Prepoznali su se.
U Jasenovcu se ubijalo u ime jedne kvazi-države koja je zlorabila i kompromitirala hrvatsko ime. Zločini su stvarni, dokumentirani i njih se ne može odagnati iz svjetske povijesti pa ni iz povijesti onih naroda iz čijih su redova dolazili naredbodavci i izvršitelji zakona. To ne znači da je i jedna nacija genocidna, da je i jedan narod kao kolektivitet kriv. »Priče o genocidnosti naroda i o kolektivnoj krivnji izmišljotine su poslijeratnih političara koji su njima skupljali jeftine poene boreći se za naklonost onih koji su zločine htjeli prešutjeti bježeći od vlastite odgovornosti ili suodgovornosti«, istaknuo je Mesić kao da je znao kako će ga sačekati baš ti koji bježe od istine i suodgovornosti.
Profesor povijesti, dr. Vjekoslav Perica, kazao je našem listu (rubrika »Pogled«, 2.7.2005.) da su NDH stvorili primitivni seljaci, rasisti, poluinteligentna profila uz pomoć kleronacionalista iste sorte. Zato i ja kažem: važno je da sjećanje ostane živo! Inače, dali bismo odriješene ruke onima koji se sve agresivnije trude da nam umjesto povijesne istine nametnu laž o povijesti. To ne smijemo dopustiti. A neka lakrdijaši nastave svojom farsom.

Autor priloženog teksta je DRAGO PILSEL


/Napomena: preuzeto iz Novog lista -> http://www.novilist.hr/





Post je objavljen 29.04.2008. u 08:04 sati.