Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Učenički prosvjedi u Rijeci

Danas su na riječkom Korzu, ispred Radio Rijeke, maturanti Gimnazije Andrije Mohorvičića, Srednje talijanske škole i nekih strukovnih škola protestirali protiv provođenja državne mature. Dobro organizirani, sa transparentima i bakljama uzvikivali su Nećemo pokus, hoćemo maturu. Smatraju kako je državna matura neorganizirana i neprihvatljiva te žele i dalje polagati maturu koja se i do sada provodila jer se boje da će prolaznost na maturi biti vrlo niska. Prosvjedi su, osim u Rijeci, organizirani putem elektronske pošte, Facebooka i telefonskim putem u Zagrebu, Osijeku i Virovitici.
Nakon početka prosvjeda ispred radio Rijeke, srednjoškolci su na pet minuta blokirali promet te su se zatim zaputili prema zgradi gardskoga Poglavarstva. Tamo su riječki srednjoškolci dobili podršku gradonačelnika Vojka Obersnela koji je s njima razgovarao. Njegova podrška naišla je na odobravanja pa su srednjoškolci uvikivali Obi care. Naime, on se ne protivi državnoj maturi, ali nakon što je čuo učeničke argumente da im katalog znanja nije bio dan kao što je trebao biti na početku školske godine, već dva tjedna prije državnih ispita, Obersnel je rekao da s pravom prosvjeduju, jer: Ne mogu se pravila postavljati nakon što je utakmica počela.
Dakle, srednjoškolci ne prosvjeduju protiv državne mature kao takve, već njezine aljkave, odnosno nemogućne izvedbe
Učenice škole za primjenjenu umjetnost upozorile su na nelogičnosti koje se javljaju u državnoj maturi, naime, one nemaju matematiku zadnje dvije godine u sklopu programa škole, dok je trebaju polagati na državnoj maturi.
A neki učenici su i mišljenja da je državna matura rezultat pritiska Europske unije.

Nakon poglavarstva srednjoškolci su krenuli prema županiji ispred koje su prosvjedovali nekih pol sata. Tamo im se nitko nije javio, pa su najavili da će idući ponedjeljak ponoviti prosvjede. Na kraju su prosvjed završili na gatu Karoline riječke.

Od školske godine 2009./2010. državnu će maturu polagati svi učenici koji uspješno završe četvrti razred. Razlika u odnosu na dosadašnji sustav mature je u tome što će ispite umjesto samih škola provoditi vanjsko tijelo - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ispiti će se provoditi u isto vrijeme u cijeloj zemlji, pod jednakim uvjetima i kriterijima za sve pristupnike. Problem je navodno što ispitni katalozi za državnu maturu nisu još uvijek dostupni maturantima.



Post je objavljen 28.04.2008. u 11:59 sati.