Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Priopćenje za medije Udruge za zaštitu okoliša i Udruge oboljelih od azbestoze



Udruga za zaštitu okoliša
BARBARINAC
Gotovčeva 6, 21000 Split
udruga(at)barbarinac.hr
mob: 091 501 94 09
Udruga oboljelih od azbestoze
Krešimirova 40, 21211 Vranjic
grgo.mandic(at)ht.net.hr
mob: 091 4000 654


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE SPLIT, 16.04.2008.

Radnici Salonita jučer su izigrani i svi su dobili otkaze. Još jednom, ne možemo se oteti dojmu kako smo svjedoci dosljednosti hrvatske vlade. Vlade koja je dosljedna jedino u tome da izigrava dogovore. Takav dogovor, bio je i da se radnici Salonita pošteno zbrinu.

Ljetos donesen paket zakona, jedan od mnogih donesenih na brzinu taj posljednji radni dan sabora, trebao je između ostalog, riješiti i pitanje kako adekvatno zbrinuti radnike Salonita. Podsjećamo da smo se prilikom donošenja istih oštro protivili, smatrajući da su loši i da ne rješavaju problem već služe samo kako bi se radnicima, a i Europi, koja je tada pomno pratila situaciju sa azbestom u Hrvatskoj, zamazale oči.

Napominjali smo kako navedeni zakoni neizbježno vode ovome što se jučer dogodilo. No tada su radnicima stizala razna obećanja od Vlade, Grada Solina i njegovog gradonačelnika Blaženka Bobana, te od HUS-a tj. Ozrena Matijaševića. Sve njih smatramo direktno odgovornima za nastalu situaciju.

Pitanje je kako sada pravdaju ilegalni nastavak rada tvornice koji se dogodio u ljeto 2006. A sve pod krinkom da spase radnike i radna mjesta. Na žalost, dogodilo se to da su radnike dodatno izlagali azbestu te ih nakon toga potjerali na ulicu.

Na grubi način, radnici su osjetili dosljednost Hrvatske Vlade na svojoj koži. S obzirom na činjenicu da su i oni žrtve azbesta protiv kojeg se mi godinama borimo. Osjećamo moralnu obavezu da ponovno apeliramo Vladu da im hitno pomogne. Te naravno, da hitno sanira azbestni otpad na kvalitetan način kako se ne bi stvarale nove žrtve azbesta.

Post je objavljen 28.04.2008. u 09:23 sati.