Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Mesićev iznuđeni uzmak iz Vijeća sigurnosti


Nacional je pišući o imenovanju Amira Muharemija predstojnikom Mesićeva ureda objavio sliku Veselina Šljivančanina kao novoga šefa Stipinih savjetnika (photo by Index.hr)


Diplomatski skandal: Amir Muharemi povučen iz UN-a na zahtjev SAD-a?


Prema visokom izvoru iz Ministarstva vanjskih poslova, bivši veleposlanik u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim Narodima, povučen je iz UN-a na zahtjev SAD-a. Nakon što je Hrvatska postala nestalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a, te zauzela predsjedavajuće mjesto Odbora za borbu protiv terorizma, Amir Muharemi, nije dobio suglasnost SAD-a i UN-a za daljnji ostanak u Stalnoj misiji RH pri UN-u, tvrdi naš izvor.

State Department je još sredinom 2007. godine, navodno, započeo provjeru diplomata u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri UN-u, te je diplomatskim kanalima već početkom 2008. godine ukazano Zagrebu na potrebu povlačenja Amira Muharemija sa njegove tadašnje pozicije veleposlanika u Stalnoj misiji RH pri UN-u.

Nakon što je bio prisiljen na povlačenje svojeg štićenika iz New Yorka, Stjepan Mesić, morao je nekako prikriti ovaj diplomatski skandal i naglo, ali tajno, povlačenje Muharemija iz hrvatske misije pri Ujedinjenim Narodima.

Kako bi se ovaj diplomatski skandal prikrio, a posebno kako bi se prikrili stvarni razlozi zbog kojih su SAD i UN smatrali da Muharemi mora napustiti svoju diplomatsku službu u New Yorku, Mesić je Amira Muharemija odlučio imenovati predstojnikom Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, od 1. travnja 2008. godine.


Necenzurirano.com, Apr 26, 2008 at 03:59 AM


Sreo sam jučer na "špici" gore rečenog Muharemija u dva navrata i svaki put bi skrenuo pogled hineći da me ne pozna, a znamo se još iz 1992. kada mi je kao pomoćnik načelnika za IPD 1. brigade pomagao da pripremim feljton o "Tigrovima" za Kulušićevu "Slobodnu Dalmaciju".

Zato me lagano štrecnulo kada sam istu večer dobio mail s citiranom Margetićevom viješću uz pitanje čitatelja je li "to točno" i šaljive primjedbe da Muharemijevo udaljavanje iz UN-a znači usporavanje Hrvatske pri približavanju euroatlanskim integracijama te kako se nitko ne usudi ukazati na "nakaradnu kadrovsku politiku Tomislava Karamarka i Stjepana Mesića".

Danas sam razgovarao s jednim diplomatskim izvorom bliskim EU i on mi je potvrdio točnost Margetićeve vijesti uz dodatak:

- Ali ne zaboravite da je novi veleposlanik RH pri UN-u Neven Jurica, a taj gospodin nije baš u ljubavi s vašim predsjednikom, pa zašto bi surađivao s njegovim kadrovima, poput Muharemija, čije je "diplomatske nestašluke" NATO pomno bilježio još dok je ovaj bio na dužnosti u Turskoj i Kazahstanu.

Ispada, da su Amerikanci potaknuli, a Jurica jedva dočekao Muharemijevo smjenjivanje. U tom kontekstu je jasnije i zašto se predsjednik Mesić nije našao na Markovu trgu prilikom Bushevog posjeta Hrvatskoj.
Dionice našega predsjednika u Bijeloj kući nikada nisu lošije kotirale. Koliko god se jače njegovi simpatizeri upinjali predstaviti činjenicu, da je RH postala nestalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a, isključivom zaslugom predsjednika Mesića i njegova tima na čelu s Budimirom Lončarem, toliko je predsjednikov stvarni značaj u tom istom VS-u, minorniji.

Više o vezama Mesića, Karamarka i Muharemija možete pročitati u mojim ranijim postovima:

Preko Karamarka do posla u SOA-i ili diplomaciji

Sve će to Tomislav Karamarko otkriti

PREDSTAVKA, ili: ENJOY YOUR SYMPTOM! (Nemanja)

Video s nastupa u Novom Sadu i Ferdinand Jukić na sudu zbog računa u Villachu


UDBA I KOS UPRAVLJAJU HRVATSKOM (Taliban)

Gotovina i Norac kod Karamarka tražili zaštitu od Haaškog suda

...

A kako je Pukijev Nacional objavio sliku Veselina Šljivančanina uz tekst o Amiru Muharamiju na čelu Ureda Predsjednika, pročitajte u Index-ovu tekstu.


Post je objavljen 27.04.2008. u 23:43 sati.