Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Na Sferakonu - prvi dan

Zagrebačku konvenciju znanstvene fantastike Sferakon redovito pohodim od 1999. godine (nisam uspio doći jedino 2000.), i ovo mi je, dakle, deveti Sferakon. U pravilo, ne dolazim ovdje samo kao turist ili SF fan, već skoro svake godine nešto i "izvodim", poneko predavanje, predstavljanje knjiga, a zadnjih nekoliko godina zajedno s Borisom Švelom moderiram i okrugle stolove o hrvatskom SF-u koji se odvijaju na osovini Istrakon-Sferakon... Kakav je program Sferakona, pogledajte si ovdje, a ja vam mogu preporučiti, uz barem šest drugih današnjih događaja, jedan od najveće važnosti za domaću SF-književnost: danas (subota) se u 18.30 sati na Sferakonu predstavljaju nova izdanja iz domaće SF-produkcije.

Među njima, najaktualnija je naravno nova, četrnaesta sferakonska zbirka, ovaj put naslovljena Zmajev zlatni svitak, koja za razliku od prijašnjih godina sadrži fantasy priče, a uredili su je Tatjana Jambrišak, Mihaela Marija Perković i Darko Vrban. Sferakonsku premijeru ima i zbirka priča Vrt pramčanih figura autorice Veronike Santo, autorica nažalost nije tu ali zbirku će predstaviti urednik Aleksandar Žiljak. Ja ću predstaviti zadnju istrakonsku zbirku Dobar ulov, te istarsku SF spisateljicu Marinu Jadrejčić i njezinu prvu knjigu, zbirku Tužna madona (i ostala izdanja iz bibioteke WARP Naklade ZORO, među kojima je predzadnja knjiga hit-roman Danila Brozovića Bojno polje Istra). Nova domaća SF tiskovina koja se pojavljuje na Sferakonu je i drugi broj časopisa UBIQ, koji će biti predstavljen u nedjelju. Dakle, Sferakon nam donosi ne samo punu šaku, već punu torbu novih knjiga!

Prvi dan Sferakona, petak, za mene i po mom dojmu protekao je lijepo, ležerno, u dobrom raspoloženju i vedroj atmosferi. Napričali smo se o svemu i svačemu, i o SF-u i o mnogočemu drugom (naravno da su ljudi koje nisam dulje vrijeme vidio pri prvom pozdravu odmah spominjali kviz!), slušao sam predavanja o Clarkeu i Williamsonu, počasnog gosta Richarda Morgana još nisam vidio ni slušao, ali hoću danas, nadam se. Današnji program počinje već u 12:30 okruglim stolom (dakle, za mene radno) i u dinamičnom ritmu nudi jako puno toga sve do kasne večeri ili duboke noći, koja ovaj put nipošto neće biti gluha. Vidimo se!



Post je objavljen 26.04.2008. u 10:47 sati.