Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Riža, riža, riža

Riža u Koreji, ali i velikom dijelu Azije, pogotovo jugositočnom, osnovna je namirnica za jelo poput kruha kod nas, ili formaggia u italiji, ili krumpira u dobrom dijelu Europe, a i u mojoj kuhinji. Jeste li znali da riža u Aziji simbolizira život i plodnost. Uzgaja se već 5 000 godina, a na istoku postoji više od 7.000 različitih vrsta riže. Bez riže, kažu, nema niti poštenog obroka, a jedna stara kineska poslovica navodi da je obrok bez riže kao prelijepa djevojka bez jednog oka. Riža je sigurno najčešće jelo U Koreji, no odmah iza nje je tejstenina koje također ima mnogo.

U Koreji vas neće pitati jesi li jeo? već Jesi li jeo rižu? Riža se tretira kao svakodnevno jelo, a riječ bap (riža) koristi se i kao riječ za hranu općenito. MOže se kuhati sama i jesti sama ili izmješana s drugim zrnima ili povrćem ili mesom ili već bilo čime. Najpozantija korejska jela koja sadrže rižu u svom sastavu su Bibimbap (Mješano povrće s rižom), Bokgeumbap (pržena riža), Dolsot Bibimbap (što znači sizzling?), Gimbap (riža omotana algama), Jjajangbap, Kimchi Bokgeumbap, Kongnamulbap, Mapadubu Deopbap, Nakji Bokgeumbap (nakji znači hobotnica), Ogokbap, Ojingeo deopbap, Tteokbokki, Yakbak, Yeongyangsotbap itd. Nadam se da ću jednom uspjeti ovo sve probati. Nada li se još tko tome?

Post je objavljen 25.04.2008. u 11:13 sati.