Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO : Clifford Harper - 'Anarhija - grafički vodič' (izd. Što čitaš?, 2008.)


Clifford Harper
'ANARHIJA - Grafički vodič'

izd. Što čitaš?, Zagreb, 2008.
21 cm, 204 str., meki uvez
narudžba preko web sajta izdavača : 40,00 kn
cijena u knjižarama : 70,00 kn

Riječ izdavača


Izdavač Što čitaš? predstavlja knjigu Clifforda Harpera 'Anarhija - grafički vodič', koja kroz tekst i preko dvije stotine ilustracija donosi pregled povijesti osnovnih anarhističkih ideja i prakse. Riječ je o vizualno privlačnom i tekstualno zanimljivom izdanju koje osim informativnog pristupa predstavlja inspirativnu knjigu prepunu primjera ljudske solidarnosti i težnje za slobodom.

Iako je riječ o drugom izdanju zapravo možemo reći da je knjiga po prvi put objavljena na «konvencionalan» način, jer je prvo izdanje objavljeno kao samizdat i distribucija je tek djelomično dotaknula mainstream i izašla izvan slobodarskih krugova, dok je veći dio naklade distribuiran direktno, od ruke do ruke, a knjiga je rasprodana tijekom 2000. godine, kada je prvi put i objavljena.
Unatoč takvoj popularnosti ovog naslova Što čitaš? zbog davanja prednosti i želje za objavljivanjem drugih naslova nikako nije objavljivao novo izdanje sve do danas.
'Anarhija - grafički vodič' demisitificira ulogu anarhističkog pokreta u povijesti, jer je uobičajena slika anarhiste ili anarhistkinje izrazito negativna, prikazani su kao destruktivne osobe željne besmislenog uništavanja, a sve u svrhu ostvarivanja svog cilja - anarhije. Kada je riječ o tom cilju, najčešće definicije ovog društvenog uređenja su pune predrasuda, ponekad zlonamjernih, ponekad uzrokovanih neznanjem, ali uvijek prikazuju anarhiju kao kaos i uništavanje, dok je zapravo riječ o društvu blagostanja u kojem sve to nestaje.
Ovom knjigom Clifford Harper kroz sliku i riječ donosi drugačije viđenje anarhizma i anarhije. Naravno, 'Anarhija' nije povijesna knjiga, već pregled anarhističke teorije i prakse kroz povijest, te onoga što je prethodilo anarhizmu kakav danas poznajemo. Ljudske težnje i napori za stvaranje slobodnog društva i života imaju dugu povijest koju ne treba zaboraviti pa su tako kroz knjigu opisani srednjovjekovni pokreti za oslobođenje (od vlasti crkve i plemstva), sve do ranih utopijskih mislioca i ideja koje su dovele do stvaranja anarhizma i njegovih praktičnih i teorijskih ostvarenja u suvremenoj povijesti. Autor prepoznaje anarhističke ideje i tamo gdje one nisu bile stavljene u praksu od samih anarhističkih grupa ili već deklariranih anarhista, već je društvo ili zajednica reagirala na anarhistički način, organizirali su se nehijerarhijski, soiladarno i bez pomoći ili utjecaja vlasti, čime na još jedan način prikazuje praktičnost i samorazumljivost takvog oblika organizacije i djelovanja. Već na samom početku knjige autor govori o tome: 'Anarhija je, kada razmisliš o njoj, poput svih stvarno dobrih ideja vrlo jednostavna, ljudskim je bićima najbolje kad žive slobodna od svakog autoriteta, odlučuju o stvarima sporazumijevajući se međusobno umjesto da im se naređuje'.
Knjiga je pisana jednostavnim jezikom i predstavlja odličan izvor informacija za svakoga tko želi nešto više saznati o anarhističkim idejama.
Dodatna vrijednost ove knjige je više od dvije stotine ilustracija koje prate tekst. Riječ o prepoznatljivom stilu i vrsti ilustracija koje su obilježile cijeli niz anarhističkih događanja, manifestacija, raznih publikacija, časopisa i knjiga.
Knjigu je moguće nabaviti u većini knjižara, slobodarskim/anarhističkim događanjima i direktno od izdavača.

www.stocitas.org






Post je objavljen 24.04.2008. u 19:59 sati.