Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Listajuće novine (JL 23.04.2008.)

Preuzvišeni kardinal Bozanić opet se raspištoljio. Crkvu napadaju komunisti, kaže On. Kaj god! Gospodin Bozanić bi već jednom morao shvatiti da su komunisti, ne ću namjerno upotrijebiti pridjev „pravi“ jer komunisti su samo komunisti; izginuli do 1943. godine. I gle čuda ili slučajnosti, upravo je te godine preuzvišeni kardinal Stepinac shvatio da ustaški režim baš i ne služi na ugled i slavu hrvatskog naroda, pa je smogao hrabrosti da iskaže stanovite rezerve glede njihovih (ne)djela. Da li to ima ikakve s činjenicom da je te godine kapitulirala fašistička Italija, prepuštam da procjeni veleučeni g. Bozanić.

Ako se mene pita, ali mene se ne pita, zašto je Stepinac tek 1943. godine izjasnio protiv ustaša, a zašto gospodin Bozanić danas galami protiv komunista kad ih i onako nigdje više nema, moj odgovor je jasan: jedan se bojao, a drugi se boji komunizma kao takvog više nego samog Vraga (Đavla, Sotone, Nečastivog da ne bi bilo zabune o kome se radi).

Oni bi radije podržali i to rogato stvorenje s dugim repom i lažljivim jezikom prije nego komuniste. Pri tome zaboravljaju da u naučavanju Isusa Krista i, da ovaj puta upotrijebim taj pridjev, istinskih komunista nema nikakve bitne razlike. Samo to naši vrli kardinali ne shvaćaju. Točnije ne žele shvatiti. Zašto? Zato što bi im i istinski sljedbenici Krista i istinski komunisti srezali njihove beneficije, njihove ničim zaslužene plaće i sveli bi ih na ono što im je osnovna misija: briga za ljudsku dušu i ljudski moral. A za to učenje ne trebaju im ni crkveni objekti, ni halje izvezene zlatom, ni zgrade, ni veleučilišta a nadasve ne politički utjecaj. Za to im treba samo njihova savjest, njihovo poštenje, njihov moral i etika. Trebaju biti, kako s to često govori, „moralne vertikale“!

Gospodo svećenici, okrenite se svom stadu i naučite ih da je najveća vrijednost čovjeka njegovo djelo u službi dobrobiti čovjeka i čovječanstva, a ne Boga. Jer učeći da treba služiti i bojati se Boga učite ih da treba služiti i slušati Vlast. A je li to ono što je propovijedao Isusu Krist? Ne vjerujem! A služeći Čovjeku služit će i Bogu. Ta On je čovjeka stvorio na svoju sliku i priliku. I uvjeravam Vas da će On, ako postoji, to vrlo dobro i shvatiti i razumjeti!!!

Uostalom zar nisu i pravi kršćani nestali jednu ili dvije generacije nakon što je umro (uskrsnuo) Isus Krist? Sve poslije toga bila je borba za vlast, privilegije i materijalna dobra!. Učite povijest i ako ste pošteni i sami će te doći do takvog zaključka.

Semper contra


Post je objavljen 23.04.2008. u 16:04 sati.